BBI dodijelila 100 stipendija za djecu Tuzlanske regije iz Fonda Saleh Kamel

BBI banka upriličila je protekle sedmice u Tuzli svečanu dodjelu stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 100 učenika i studenata ove regije.


BBI banka cover

Studentice pete, odnosno četvrte godine medicinskog fakulteta Slađa Tabić i Jasmina Smajilović zahvalile su BBI banci i filantropu Sheikh Salehu Kamilu u ime dobitnika, kazavši kako je ovo veliki podsticaj da nastave dalje postizati odlične rezultate, prenosi portal Klix.ba.

– Projekat dodjele 500 stipendija godišnje za djecu bez jednog ili oba roditelja u BiH BBI banka radi uz podršku filantropa Sheika Saleha Kamela, osnivača i vlasnika Al Baraka grupacije. Ovo je kontinurani proces u kojem smo tokom četiri godine dodijelili oko četiri miliona KM za stipendije. BBI banka je preuzela na sebe da realizira ovaj projekat Sheika Kamela, a jedan od uslova za stipendije da to budu najbolji učenici i student, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke naglašavajući kako BiH nema drugu alternative nego ulaganje u obrazovanje, a potom i odabir najboljih stručnjaka za rad u svojim područjima djelovanja.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zahvalio se BBI banci na ovoj plemenitoj misiji.

– Ovo je jedna veoma pozitivna priča, i u Bosni i Herecgovini rijedak pozitivan primjer društveno odgovorne banke, koja od svog osnivanja na različite načine promovira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima. Podjelom stipendija, posebno imajući u vidu kome su ove stipendije namijenjene, Banka istovremeno šalje više poruka. Prva, poruka humanosti. Iako živimo u vrijeme kapitalizma, nije sve u životu bazirano i usmjereno ka profitu. Druga! Da se rad i zalaganje uvijek isplati, te da će te vrline uvijek neko prepoznati.I Treća, da sutra ako to vi budete u prilici, ne zaboravite, da možda nekome treba i vaša podrška i pomoć. Ove godine, zahvaljujući vašem radu, zalaganju, te uspjehu, ste vi odabrani da budete stipendisti ove renomirane banke i fonda koji iza nje stoji. To je istovremeno čast, ali i obaveza. Očekujemo od vas da i dalje nastavite kroz život koračati istim putem koji vam je i obezbijedio ovu stipendiju. To je put čestitog rada i vjere u svoje sposobnosti. Samo tako ćete nakon završenog školovanja postati dobri privrednici, ljekari, inžinjeri, a možda i premijeri, poručio je dobitnicima premijer Tuzlanskog kantona.

Dobitnicima se obratila i profesorica Fatima Hukić, koja je jedan od osnivača Asocijacije Fatma, naglasivši važnost odgoja u obrazovanju i potcrtala ulogu dobro odgojene i obrazovane djece kao stubova društva. Alma Hajdarević, predsjednica Kantonalne asocijacije Fatma zahvalila se u ime Asocijacije filantropu Salehu i direktoru BBI banke Bukviću za njihov trud da djeci iz cijele BiH pomognu da steknu obrzovanje.

Inače, izbor dobitnika stipendija za regiju Tuzla izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma. Uskoro će biti raspisan konkurs za dodjelu 100 stipendija Mostarske regije. Nakon provedene procedure za mostarsku regiju bit će raspisan konkurs za Zenički region. Zadnjih sto stipendija za ovu godinu BBI će dodijeliti za djecu sarajevskog regiona.

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

(Klix.ba)