Banja Luka: Studenti stomatologije besplatno popravljaju zube uz nadzor profesora

Studenti besplatno popravljaju zube, vrše vađenje zuba, skidanje kamenca, poliranje, protetiku, zamjenu plombi...


studenti banja luka
Foto: BL-portal.com

Da li ste znali da u Banjaluci možete besplatno popraviti zube? Ukoliko imate potrebu za protetikom, do novog osmijeha možete doći za samo 130 KM. Na samom ulazu u studentski kampus, nalazi se dio katedre Medicinskog fakulteta, odsjek stomatologija. Tamo su vrijedni studenti, koji uz osmijeh građanima pružaju sve usluge potpuno besplatno.

Sama sala za vježbe izgleda kao moderno opremljena stomatološka ordinacija, a ljubaznošću razoružaju svaki strah od zubara.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zato profesorica Nataša Trtić za BL portal ne krije da je ponosna na radove svojih studenata.

 – Sve usluge ovdje na fakultetu pružamo stanovništvu, studenti samostalno rade i njihove usluge su besplatne. Jedino ukoliko ima potreba da se odradi neki protetski rad, taj dio se plaća, samo tehnički dio, tačnije plaća se samo materijal za izradu tih nadoknada. Tako su proteze 130 KM, krunice ili navlake su oko 60 KM. Sav rad je ispraćen uz nadzor profesora. Studenti i ne mogu da uđu u salu, ukoliko profesor nije tu, otkriva profesorica Trtić.

Sada već stalna pacijentica studentske klinike je Milana Dobrijević, koje je otkrila da je na pregled došla kod buduće snahe, studentice Marije Antonić.

 – Usluga je zadovoljavajuća, nemam zamjerke. Zadovoljna sam sa svim što sam ovdje radila. Evo i kao trudnica dolazim i mislim da se studenta stomatologa ne treba plašiti. Ništa i ne boli, uvjerava Milana.

Njena buduća snaha Marija ne krije da je porodicu, prijatelje i sve poznanike privukla u dentalnu kliniku.

 – Tako najčešće dolazimo do prvih pacijenata, ali kasnije novi pacijenti pretežno dolaze putem društvenih mreža, uz osmijeh objašnjava Marija.

Studenti već od treće godine fakulteta primaju pacijente, tako da su na kraju školovanja potpuno spremni za samostalan rad, objašnjava njihova profesorica.

Priznaje da u početku nije bilo lako doći do prvih pacijenata i steći povjerenje građana. Posebno kad se sjeti da je sve počelo tokom teške 1994. godine.

 – Studentima nije bilo jednostavno, ali korak po korak došli su do lijepog broja pacijenata, napominje profesorica Nataša Trtić i kaže da posebno djeci prija kad sa njima rade mladi ljudi.

Dunja Čolić, studentica pete godine stomatologije ne krije sreću i zahvalnost što se uz nadzor profesora na fakultetu uveliko sprema za samostalan rad. Ipak, svjesna je, kaže, da u gradu i dalje postoje predrasude i strah od studenata—stomatologa.

 – Uvijek postoji nadzor naših profesora. Onaj ko dođe jednom, sigurno se vrati. Naš rad promovišemo i putem društvenih mreža. Za pacijente koji nemaju društvene mreže, mogu nas kontaktirati na broj 066 047 479. Potrebno se naručiti, ali brzo se dobija termin, kaže Dunja za BL portal.

Studenti nude usluge iz raznih oblasti stomatologije, preglede, konsultacije, vađenje zuba, skidanje kamenca, poliranje, protetiku, zamjenu plombi, kao i usluge dječije preventivne stomatologije.