Amna i Lejla, više asistentice sa UNZE izlažu naučni rad na Svjetskoj konferenciji u Budimpešti

Amna i Lejla jedine iz regiona učestvuju na pomenutoj svjetskoj konferenciji i izlažu rad na temu “Pravni odgovor na klimatske promjene – međunarodni zločin ekocid”.


amna i lejla
Foto: Zenicablog.com

Amna Hrustić i Lejla Zilić-Čurić, više asistentice sa Pravnog fakulteta u Zenici, izlažu naučni rad na Svjetskoj konferenciji u Budimpešti

Trenutno se u Budimpešti, u organizaciji Ludovika univerziteta održava druga po redu Svjetska konferencija pod nazivom “Rat i mir u međunarodnom pravu – sudbina ljudskih prava”. Više asistentice i doktorantice sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Lejla Zilić-Čurić i Amna Hrustić, jedine iz regiona učestvuju na pomenutoj svjetskoj konferenciji i izlažu rad na temu “Pravni odgovor na klimatske promjene – međunarodni zločin ekocid”, piše Zenicablog.com.

Riječ je o koautorskom istraživanju u oblasti ekološkog prava i krivičnog prava koje nastoji istražiti potencijale ekološkog prava i krivičnog prava u cilju regulacije klimatskih promjena i moguće inkriminacije ekocida kao međunarodnog zločina.

Ludovika univerzitet, Fakultet za javnu administraciju i međunarodne studije na ovoj eminentnih svjetskoj konferenciji okupio je naučnike, istraživače i praktičare sa pet kontinenata odnosno 20 država svijeta kako bi dali svoj naučni doprinos i potaknuli raspravu o brojim problemima u oblasti ljudskih prava, krivičnog prava i ekološkog prava sa kojima se susreće cijelo čovječanstvo današnjice.