Alisa Dedić, predsjednica SV Medicus: Nije u redu da se spominje da su studenti donijeli zarazu, veliki broj osoblja i pacijenata ne nosi masku

"Primijetili smo da veliki broj osoblja i pacijenata hoda bez maski."


Jučer je održana press-konferencija povodom uvođenja novih mjera izazvanih pogoršanjem higijensko-epidemiološke situacije na UKC Tuzla.

Advertisements

Tom prilikom se obratio i direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović:

Advertisements

 – Ulazak i kretanje studenata medicinskog fakulteta i učenika u okvirima odrađivanja prakse i izvođenja nastave na Kliničkom centru evidentno je, pored ostalih trenutno otežavajućih faktora, dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije. Oko 2.000 studenata i učenika je u proteklih 14 dana cirkuliralo UKC-om što je sigurno utjecalo na pojavu trenutne situacije. Iskustvo nas uči da je rana prevencija najbolja epidemiološka mjera. Obzirom na 100 % povećanje broja oboljelog osoblja u zadnjih 7 dana ova mjera ima za cilj očuvanje zdravstvenog sistema, a time i zaštitu građana.

Zbog ovakve izjave direktora UKC-a Tuzla Vahida Jusufovića Radio Kameleon je razgovarao sa Alisom Dedić, predsjednicom udruženja studenata Medicinskog fakulteta Tuzla.

Alisa Dedić je negirala izjave Jusufovića navodeći da su svi studenti odgovorni i da su se pridržavali epidemioloških mjera kako ne bi doveli u opasnost ni sebe ni one u njihovoj okolini:

 – Na Medicinskom fakultetu u Tuzli ima otprilike 1.000 studenata treće, četvrte, pete i šeste godine koji imaju određene vježbe. Na neke klinike studenti medicine i ne mogu ući. Što se tiče nas studenata, smatram da nije uredu da se spominje da smo mi donijeli tu zarazu, odnosno da smo mi pokrenuli ovaj haos koji je nastao. Studenti koji su dolazili na vježbe su bili po sat do sat i po maksimalno. Studenti nisu uopšte dolazili u kontakt sa pacijentima. Bili smo u soboma za sastanke sa ljekarima, imali smo zaštitne maske i rukavice, tako da nije bilo šanse da mi prenesemo zarazu. Poštovali smo mjere, to jest držali smo distancu. Primijetili smo da veliki broj osoblja i pacijenata hoda bez maski.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!