Ako želite ustrajati u ciljevima ovih pet načina će vam pomoći

Sjećate se kako ste donijeli novogodišnju odluku o tome kako ćete položiti sve ispite, prestati pušiti, smršati, više trenirati ili misliti pozitivno? I kako ste olako skliznuli nazad na staro nakon nekih šest dana?


2021 goals, new year resolution, planning.
Ilustracija: Envato

Zašto je tako teško ustrajati u ciljevima? Jer je promjena velika stvar. I zastrašujuća.

I šta onda učiniti po tom pitanju? Zakoračite jedan korak naprijed, za početak. Trebate smršati? Krenite u teretanu. Želite misliti pozitivno? Ponavljajte svaki dan pozitivne izjave pred ogledalom. Morate prestati pušiti? Kupite žvake s okusom nikotina, prenosi stratego.hr.

Promjena stiže na mala vrata. Ne očekujte da ćete se riješiti pušenja do sutra. Niti očekujte da ćete skinuti pet kila do utorka. Ostanite na putu do svojih ciljeva – koji god oni bili.

Evo nekih koraka koje možete poduzeti ako želite ustrajati u ciljevima:

1. Posvetite barem 15 minuta svog dana promjeni

Čak i ako je to samo šetnja oko naselja, jedna cigareta manje, čitanje inspiracijskog članka, učinite to. I malo šarajte. Niko ne želi raditi svaki dan jedan isti dosadni trening. Tako se stvari doimaju puno težima, zar ne? Stoga se primite tog reketa ili frizbija, pa se zabavite s porodicom i prijateljima.

2. Istinu na sunce

Dok ne postanete iskreni, nećete se moći držati plana. Znamo da ponavljamo ponašanje od kojeg se osjećamo dobro. To znači, dok cilj ne postane važniji od trenutne nagrade, uvijek ćete odabrati dobar osjećaj umjesto neugodnog.

3. Ustrajati u ciljevima možete samo ako su realistični

Umjesto da krenete skinuti 10 kila u 20 dana, odlučite samo jesti pet porcija voća i povrća dnevno. Mjesecima utvrđujte taj novi uzorak ponašanja, dok ne dodate još nešto u život; drugim riječima, jedno po jedno ponašanje.

4. Nikad ne izbacujte. Zamjenjujte

Ako vaš cilj uključuje eliminaciju određenog ponašanja, mora ga zamijeniti novo ponašanje, ako ciljate na trajnu promjenu. Ako ne zamijenite ponašanje, nastat će praznina koja vodi opsesivnom razmišljanju, koje onda vodi starim uzorcima ponašanja.

5. Pronađite podršku

Rijetki ljudi mogu sami doći do cilja. Treba nam podrška i ohrabrenje na našem putu promjene. Za vas je to možda prijatelj koji će vas pozvati na red ili skupina istomišljenika na istom putu. Snaga je u brojnosti, i koristite tu činjenicu.

Nije lako promijeniti se. Ali možete to postići, ako ne tražite brzo rješenje, već ste spremni dnevno činiti izbore koji će vam donijeti trajne rezultate. Ponekad ćete doživjeti neuspjehe, ali to nije znak za predaju. To je samo prilika za ponovno posvećivanje cilju.