AIESEC Banja Luka: Izložba fotografija, tekstova i stripova “Affect and Act – Ispod granice”

Studentska organizacija AIESEC Banja Luka realizovala je još jedan zanimljiv projekat pod nazivom -Affect and Act – Ispod granice- čiji je cilj razvijanje svijesti o položaju ugroženih kategorija našeg društva.


Foto: AIESEC Banja Luka
Foto: AIESEC Banja Luka

Studentska organizacija AIESEC Banja Luka realizovala je još jedan zanimljiv projekat pod nazivom “Affect and Act – Ispod granice” čiji je cilj razvijanje svijesti o položaju ugroženih kategorija našeg društva.

Projekat je bio odlična prilika za četiri praktikanta da učestvuju u  njegovom izvođenju, te tako posjete i upoznaju Banjaluku, navode iz lokalne kancelarije AIESEC-a u Banjoj Luci.

Ovaj put, AIESEC je ugostio praktikante iz regiona, studente novinarstva Lazara i Borisa iz Crne Gore i Đurađa i Luku, studente grafičkog crtanja iz Srbije. Svi su se prijavili iz istog razloga, željni novog znanja i iskustva, a Đurađ je to lijepo objasnio:

– Ja želim menjati sebe, druge, putovati, upoznavati druge kulture, ljude, družiti se, a ova praksa, donosi upravo to, duhovno bogatstvo. Ovo divno iskustvo bih preporučio svim studentima koji imaju slične ciljeve kao ja.

Praktikanti su organizovali besplatne radionice iz oblasti novinarstva, novinarske fotografije i strip crtanja, u trajanju od četiri sedmice, sa naglaskom na društveno ugrožene grupe društva, a sve zarad povećanja njihove vidljivosti.

Boris Bajić, student novinarstva iz Podgorice, koji je ujedno i jedan od predavača, kaže da se nada da će njegovo skromno djelovanje izazvati empatiju i navesti studente na razmišljanje o društveno ugroženim ljudima. Njihove radionice se baziraju na neformalnoj edukaciji i interakciji sa kolegama koji pohađaju kurs i sa kojima razmjenjuju iskustva i mišljenja o socijalno odgovornom novinarstvu.

Praktikanti vjeruju da projekat može donijeti određene promjene u kvalitetu svakodnevnice i to po principu domino efekta.

– Ne govorimo o institucionalnim promenama, već o menjanju pojedinaca i njihovog pogleda na marginalizovane grupe i njihove probleme, čime se pokreće domino efekat, kaže Bajić.

Za Banja Luku kažu da je grad prijatnih i gostoljubivih ljudi, čistih ulica i divnih građevina. Brzo su se adaptirali na ovakav način života, postali pravi prijatelji, jer im se čini kao da se poznaju već godinama.

U Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić će u četvrtak, 27. februara biti ogranizovana izložba svih radova koji su najbolji polaznici kurseva napisali uz pomoć svojih predavača. Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli, saopšteno je iz lokalne kancelarije AIESEC-a u Banjoj Luci.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Banjoj Luci – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(STUDOMAT.ba)