Pročitajte najbolje afričke motivirajuće poslovice

Pročitajte ove mudrosti i njihovo pojašnjenje. Nahranit će vam duh i potaknuti vas na razmišljanje.


africa 1565600829

“Čovjek je viši od bilo koje planine na koju se uspinje”

Vi ste veći od bilo kojeg problema s kojim se suočavate. U vama je potencijal za rješavanje svih izazova s kojima se susrećete. Vjerujte sebi i onome što nosite u sebi i sa sobom. Vi ste visoki jer ste veći od ovog fizičkog tijela i ove osobnosti koju ste stvorili i koju poznajete. Vi ste visoki jer hodate na ramenima mnogih koji su došli prije vas. Kako bi spisateljica Linda K. Hogan rekla: “Vi ste rezultat ljubavi hiljadu ljudi.” Naši su preci još uvijek živi, utiru nam put i vode nas u duhu, prenosi educentar.net.

Ima trenutaka kada mudrost koja izlazi iz naših usta ne dolazi od nas. Kada žaruljica koja se upali u umu donoseći rješenje problema, nije naša žaruljica. Kada djelujemo iz hrabrosti, zauzimamo se za druge, bez ijedne misli o strahu i posljedicama. Ratnici, iscjelitelji, bake, kraljevi, kraljice i mnogi drugi hodaju sa svakime od nas. Vječna mudrost i snaga dostupni su nam u svakom trenutku i veći su od bilo koje planine na koju se uspinjemo.

“Izgubiti se znači pronaći put”

Mnogo smo se puta u životu izgubili i za to ne možemo kriviti GPS. Zbog modernog načina života stekli smo uvjerenje da bismo sve trebali znati i povezati. Pa ipak, kada se izgubimo, tada smo dovoljno otvoreni za primanje svrhe, iscjeljenja i mudrosti.

Pokušamo li osjećaj izgubljenosti ispuniti starim spoznajama i mislima, propuštamo nove lekcije i potpuno nova svrhovita iskustva koja nas osnažuju i daju nam osjećaj smjera. Oni koji su posvetili život slijeđenju mudrosti iznutra, mnogo puta se izgube. Oni su nomadi, nekonformisti, ponekad su začarani izgubljenim blagom.

Izgubiti se znači putovati neutabanom stazom koja nosi izazov i tjera nas da se suočimo sa svojim strahovima i duboko se zagledamo u ono što mi zapravo jesmo.

“Ja jesam jer ti jesi”

To je interpretacija južnoafričke ubuntu filozofije koju Desmond Tutu objašnjava ovako: “Ubuntu govori posebno o činjenici da ne možete egzistirati kao ljudsko biće u izolaciji. Govori o našoj međusobnoj povezanosti. Ne možete biti čovjek potpuno sami.”

Vrlo nam je lako izgubiti vezu, odvojiti se i obeščastiti našu neporecivu povezanost s drugima kada sudimo o djelima drugih i/ili odabiremo ne razumjeti jedni druge. Kažemo da jednostavno ne možemo shvatiti kako neko može nešto učiniti, što mi smatramo lošim, ne dopuštamo sebi da se povežemo, negiramo te dijelove sebe koji su u potpunosti sposobni učiniti isto ili vrlo slično djelo.

Ubuntu je poniznost. Ubuntu nas vraća zemlji, čovječanstvu, i dopušta nam da spoznamo i izrazimo suosjećanje.

Ja živim u zahvalnosti što mogu hodati uspavno, što sam podržan, izgubljen i ponizan dok putujem sve dublje i živim svoj život sve autentičnije i kreativnije. Ja polagano ali sigurno živim, ne bojeći se biti onaj koji jesam i s radošću dočekujem sve što život ima za mene, dok zajedno s njime stvaram.

(STUDOMAT.ba)