Admir Mašić, bh. profesor na prestižnom MIT-u, otkrio hiljade godina staru misteriju

Bosanskohercegovački profesor na Admir Mašić MIT-u otkrio dvije hiljade godina staru misteriju: zašto su rimske građevine tako nevjerovatno jake i zašto su opstale tako dugo.


1 27
Foto: radiosarajevo.ba

Bosanskohercegovački profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Admir Mašić otkrio dvije hiljade godina staru misteriju: zašto su rimske građevine tako nevjerovatno jake i zašto su opstale tako dugo.

Ovu vijest je na svom Facebook profilu podijelio Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Veličanstvene građevine starog Rima preživjele su milenijumima – svjedočanstvo genijalnosti rimskih inženjera, koji su usavršili upotrebu betona.

Ali kako je njihov građevinski materijal pomogao da kolosalne zgrade poput Panteona (koji ima najveću neojačanu kupolu na svijetu) i Koloseuma održe više od 2000 godina.

Rimski beton se u mnogim slučajevima pokazao dugotrajnijim od svog modernog ekvivalenta, koji se može pokvariti u roku od desetljeća.

Naučnici predvođeni prof. Mašićemem su otkrili misteriozni sastojak koji je Rimljanima omogućio da svoj građevinski materijal učine tako izdržljivim i da izgrade složene strukture na izazovnim mjestima.

Otkrili su da bijeli komadi u betonu, koji se nazivaju kamenci, daju betonu sposobnost da zacijeli pukotine koje su nastale vremenom. Bijeli komadi su prethodno bili zanemareni kao dokaz neurednog miješanja ili lošeg kvaliteta sirovine.

Novo otkriće moglo bi pomoći da proizvodnja današnjeg betona bude održivija, potencijalno uzdrmajući društvo kao što su to nekada činili Rimljani.

Čestitam svom prijatelju Admiru Mašiću i njegovim kolegama iz Sjedinjenih Država, Italije i Švicarske na ovom ogromnom otkriću, napisao je Čustović na Facebooku, prenosi radiosarajevo.ba.