Adis Ahmetović ima priliku ući u njemački parlament: Biću jaki glas Njemačke za Bosnu i Hercegovinu!

Mladi Adis poručio: "Nastojat ću da budem jaki glas Njemačke za Bosnu i Hercegovinu u parlamentu."


Foto: O kanal
Foto: O kanal

Adis Ahmetović, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, izgradio je karijeru u inostranstvu. Sa svojih 28 godina, lider je stranke SPD u Hannoveru.

U septembru ove godine ima priliku da uđe u Bundestag. Kako kaže, povod njegovog angažmana u politici je njegovo migracijsko iskustvo i put njegovih roditelja od dolaska u Njemačku.

O životnom putu i očekivanjima od parlamentarnih izbora u Njemačkoj, govorio je za O kanal.

– Moji roditelji su izbjegli iz Kotor Varoša. Cijela rodbina je došla ovdje 1998. godine. Svi su dobili deportaciju, jedni su otišli za Ameriku, mi smo ostali ovdje u Njemačkoj i uspjeli smo ostati ovdje, imali smo advokata. Tako da sam već 28 godina u Hannoveru. Imao sam bosanski pasoš još do 22. godine. Onda sam ga morao predati zato što sam htio aktivno i pasivno biti u politici i biti kandidat na izborima. Zato nikada nisam zaboravio svoje korijene, kazao je.

Ako uđe u Bundestag, Bosna i Hercegovina i cijeli Balkan može očekivati da će pokušati u njemačkom parlamentu praviti evropsku priču, istakao je.

– Da BiH bude brza u integraciji u Evropsku uniju. Nastojat ću da budem jaki glas Njemačke za Bosnu i Hercegovinu u parlamentu. Sarađivat ću sa novim visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom. Imali smo već kontakata. Nadam se da ću moći pomoći BiH, ako 26. septembra pobijedim. SPD ima velike šanse za pobjedu na izborima, jer Hannover je uvijek bio grad gdje je socijaldemokratija jaka. Zato imamo sada veću šansu nego jučer, poručio je Ahmetović.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu O kanala.