8 vježbi za mozak koje pooštravaju pamćenje

Napustite dom, zatvorite vrata i odjednom shvatite da ste opet zaboravili masku. Frustrirajuće! Simptomi slabe pažnje i zbunjenosti nisu normalni dio starenja. Ako ste primijetili da postajete zaboravni, vrijeme je da probudite mozak i isprobate neke vježbe koje vam mogu poboljšati pamćenje.


memory 1602141118

1. Zamijenite ruku tokom svakodnevnih aktivnosti.

Obično je dominantna samo jedna ruka i mi je koristimo većinu vremena. Ali pokušajte se ponekad prebaciti. Korištenje suprotne ruke ojačat će neuronske veze u vašem mozgu.

To možete učiniti dok perete zube, perete posuđe, pišete, čistite ili točite piće. Prvi put kad to napravite, možda će biti jako teško, ali polako ćete se naviknuti i mozak ćete odraditi dobro.

2. Čitajte knjige naglas.

Čitanje naglas može vam poboljšati pamćenje. Govor i sluh kako govorite pomažu mozgu da pohrani informacije.

Ovu vježbu možete vježbati sa svojim prijateljem. Ako to ne možete učiniti, dobro je prijeći na audio knjige. Ova vrsta čitanja na drugačiji način uključuje maštu i drugi dijelove mozga počinju raditi.

savjeti mozak e1602140854525

3. Probudite se i osjetite miris vanilije.

Mnogi se od nas probude ujutro i popiju svježu kavu. Jednostavno možete promijeniti svoju uobičajenu jutarnju rutinu, te umjesto omiljenog napitka ujutru pomirisati omiljenu aromu. To može biti miris vanilije ili ruža. Držite ekstrakt omiljene arome sedam dana i otvorite ga kad se ujutro probudite.

Ova je vježba vrlo jednostavna i opisana je u knjizi Održavaj svoj mozak na životu: 83 neurobične vježbe koje pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja i povećanju mentalne spremnosti autora Larryja Katza i Manninga Rubina. Osjetite li novi miris ujutro, možete aktivirati nove živčane putove.

citanje mozak e1602140885173

4. Nosite čepiće za uši usred dnevne rutine.

Larry Katz i Manning Rubin također su savjetovali nošenje čepića za uši. Na primjer, to možete učiniti kad se pridružite obitelji na doručku. Doživite svijet bez zvuka. Ali ne zaboravite upozoriti svoje najmilije da danas iskušavate novu tehniku.

Naša jutarnja rutina može nas natjerati da pola slušamo, jer naš mozak prilično dobro zna što možemo očekivati. Blokirajte svoju glavnu osjetilnu rutu nošenjem čepića za uši i upotrijebite druge načine za obavljanje jednostavnih zadataka poput jela.

5. Stisnite šaku.

Američki psiholozi kažu da stezanje desne ruke na 90 sekundi pomaže u formiranju memorije. Isti pokret lijevom stranom može poboljšati opoziv pamćenja.

Ovaj je zaključak donesen nakon eksperimenta s 50 odraslih koji su se bolje snašli u pamćenju riječi s dugog popisa, dok su stezali šaku.

vanilija mozak e1602140936423

6. Podignite puls 3 puta sedmično.

Podignite broj otkucaja srca 3 puta sedmično po 20 minuta. To možete učiniti samo hodajući i provjeravajući puls pametnim satom.

Vaš mozak će biti uronjen u kisik i pomoći će vam u rastu novih tjelesnih stanica. Zbog toga su fizičke vježbe toliko važne i za fizičko i za mentalno zdravlje.

7. Stvorite slike riječi.

Uzmite bilo koju riječ koja vam se sviđa i počnite vizualizirati pravopis riječi u svojoj glavi. Nakon što to završite, sjetite se bilo koje druge riječi koja počinje ili završava s ista dva slova. Ovakve vježbe održat će vaš mozak aktivnim i oštrim.

8. Odradite vježbu promatranja od 4 detalja.

Vježbajte kad ste van. Zapamtite 4 detalja ljudi s kojima se javno susrećete. Na primjer, primijetite boju njihove kose, vrstu cipela koju nose ili njihov miris.

Ne promatramo dovoljno. Zapravo smo došli do tačke u kojoj često ne dobivamo informacije koje bi naš mozak trebao pamtiti i to je moguće popraviti. Dok sjedite u kafiću, odaberite jednu osobu i detaljno je opišite u svojoj glavi.

Da li ćete isprobati neke od ovih vježbi? Pišite ukoliko i sami imate svoju vježbu za bolje pamćenje.

puls mozak e1602140974893