49 studenata dobilo ‘nogu’ s predavanja: Prvi univerzitet koji je ispisao studente koji se nisu vakcinisali

Nadležni tvrde da se 49 studenata koji su upisali jesenski semestar nije odazvalo obaveznom vakcinisanju protiv koronavirusa.


Closeup of nurse hands holding vaccine and syringe
Ilustracija: Envato

Čak 49 studenata koji su upisali jesenski semestar akademske godine 2021./2022. ispisano je sa Univerziteta u Virginiji jer se nisu vakcinisali prije početka predavanja.

Sa Univerziteta su u maju objavili da su donijeli odluku o obaveznom vakcinisanju studenata, s kojom s složila većina zaposlenika i studenata koji rade, studiraju i stanuju na kampusu. Više od 96 posto studenata ovog univerziteta vakcinisalo se dok je za 335 studenata koji to odbijaju iz religijskih uvjerenja ili medicinskih razloga donesena privremena pošteda od ove obaveze, prenosi Moj Faks.

Dodatne 184 poštede odobrene su studentima koji su imali poteškoća s vakcinisanjem, ali se planiraju vakcinisati pri dolasku na kampus.

Manje od 1 posto studenata odbilo se vakcinisati

Manje od 1 posto upisanih studenata – njih 238 nije se odazvalo obavezi cijepljenja, no samo ovih 49 je odabralo konkretne kolegije što znači da ostatak necijepljenih studenata možda ni ne planira najesen doći na kampus, pojasnio je glasnogovornik univerziteta, Brian Coy.

Danas je posljednji dan do kojega studenti moraju obaviti cijepljenje i upisati se u jesenski semestar, a mogu se na kampus vratiti i tek na proljeće, no i tada tek nakon što se vakcinišu.

I ovaj je univerzitet, kao i stotine drugih američkih univerziteta, donijelo odluku o obaveznom cijepljenu studenata koji žele pohađati predavanja, a od donošenja odluke u svibnju, studentima su uputili brojne podsjetnike o ovoj novosti.

Univerzitet od 1. juna zahtijeva potvrde o cijepljenju od studenata, no onima koji ih nisu poslali slali su mailove i sms poruke da ih podsjete na ovu obavezu.

Cijepljenje je i dalje ključ strategije za otvaranje univerziteta, kazao je rektor Jim Ryan. – U mnogo smo boljoj i drugačijoj poziciji no lani, uglavnom zahvaljujući cjepivima i nevjerojatno visokoj stopi procijepljenosti u našoj zajednici što znači da se možemo vratiti nastavi uživo, aktivnostima, sportskim događanjima i istraživanju u labosima što sve planirano ove jeseni, dodaje.

Delta varijanta virusa dominira od ljeta, a brzina kojom se širi pomrsila je planove nekih univerziteta da najsen otvore svoja vrata studentima. Univerzitet Rice tako je objavio da će se nastava ipak organizovati na daljinu, barem tokom prve dvije sedmice akademske godine.