300 puta više studentica nego prije: Na ovom univerzitetu čak 50% budućih informatičkih stručnjaka su žene

"Ove obrazovne institucije dokaz su da investiranje u promjene, kako bi se poboljšala rodna jednakost, nije raketna nauka."


Focused on science
Ilustracija: Envato

Prema istraživanju provedenome 2016. godine, samo je 17,9% posto žena imalo diplomu preddiplomskog studija računarstva. Na Univerzitetu Carnegie Mellon više ne vjeruju u ovakve brojke, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

“Ovo nije raketna nauka”

Na spomenutom su Univerzitetu počeli davati puno veću pažnju kulturološkim asplektima i okolišu, stoga su zauzimanjem kulturološkog pristupa, a ne njegovanjem rodnih razlika, uspjeli povećati broj studentica u ovom naučnom polju. Postotak žena koje upisuju, a potom i diplomiraju u računalnim znanostima na CMU premašio je njihov nacionalni prosjek, kako piše brinknews.com.

Fokus javnosti i medija na ovaj se fakultet usmjerio kada je broj upisanih žena na smjerovima u računarskih nauka dosegao nevjerojatnih 48% sveukupno upisanih studenata za 2016. godinu. Sljedeće akademske godine upisalo ih se 1% više, a skoro 50% svih studenata 2018. godinu bile su – žene.

No, prema njima, ovaj Univerzitet nije jedini s velikim brojem žena u računarskim naukama. Kako pišu, koledž Harvey Mudd je od 2006. godine sa samo 10% upisanih studentica stigao do čak 40% studentica 2012. godine, nakon što je Maria Kawe proglašena dekanesom spomenutog koledža.

Ove obrazovne institucije dokaz su da investiranje u promjene, kako bi se poboljšala rodna jednakost, nije raketna nauka, kaže profesorica Lenore Blum.