15 najplaćenijih programskih jezika i gdje možete odmah besplatno da ih naučite

Prema istraživanju web zajednice HackerRank koje je uključilo 116 000 developera iz 192 zemlje, ovih 15 programskih jezika je najplaćenije, uz prosječnu zaradu od 54.491 $ godišnje. Pogledajte koji su to jezici i kako da ih besplatno naučite.


Programmer working on laptop, computer technology

Nakon završenog trećeg godišnjeg istraživanja u organizaciji web zajednice HackerRank preko 116.000 developera iz 192 zemlje podijelilo je svoje iskustvo o kvalitetu i plaćenosti poslovnih rola koje trenutno imaju. Istraživanje je rezultiralo listom od 15 najplaćenijih programskih jezika, raspoređenih u odnosu na prosečnu zaradu developera na globalnom nivou koja, prema istraživanju Hacker Ranka, iznosi oko 54.491$, piše startit.rs.

Listu je priredio businessinsider.com.

C++, zarada: 55.363$

U ovom trenutku možete ga učiti putem Udemy kursa i na Udacity-ju. Ukoliko vaš izbor bude Udacity biće vam potrebno malo predznanja o kodiranju, dok za prvi kurs ono nije neophodno.

JavaScript, zarada: 55.690$

Ako uporedimo sa prosječnom zaradom, ova zarada veća je za 2.2 posto. JavaScript je na raspolaganju za učenje putem YouTube tutorijala, kursa na Codecademy i na sajtu Learn JS, gdje je u ponudi i interaktivni tutorijal.

Python, zarada: 56.670$

Potpuni početnici imaju priliku da uče pomoću dva vrlo korisna YouTube tutorijala, na kanalu jednog od bivših Google developera, i na već pomenutom kanalu „Programiranje sa Mosh-om”. I Udemy ima u svojoj ponudi uvodni kurs.

TypeScript, zarada: 57.433$

U poređenju sa prosječnom zaradom ovaj iznos je veći za 5.4 posto. TypeScript može da se nauči putem kurseva na FreeCodeCamp-u i KoderHQ-u.

Kotlin, zarada: 58.196$

Uz malo predznanja, poznavanje Kotlina može da se produbi na Kotlinlang-u, a ako ipak počinjete od nule pogledajte na YouTube-u neke tutorijale.

C#, zarada: 58.469$

U ponudi su tri mjesta na kojim možete pronaći kurseve koji će vam pomoći da savladate osnove ovog jezika: Codeasy ima svoj kurs, i dva YouTube tutorijala, u trajanju od sat vremena i četiri i po sata.

Prolog, zarada: 60.000$

Poznavaoci Prologa u prosjeku zarađuju 60.648$, iznos veći za 11.3 posto od prosječne zarade. Za sticanje osnova Prologa možete posjetiti jedan od ova dva web sajta.

R, zarada: 61.629$

Dva dobra mjesta za učenje ovog programskog jezika su tutorijal Edureka! i Codecademy.

Pascal, zarada: 62.773$

Od svih ispitanika, oni koji rade u Pascalu zarađuju za 15.2 posto više od prosječne zarade. Udemy naplaćuje svoj kurs 12$, ali postoji i web site sa besplatnim početnim tutorijalom.

Swift, zarada: 65.171$

Program možete naučiti putem tutorijala FreeCodeCamp-a i besplatne kolekcije Hacking with Swift.

Objective-C, zarada: 66.697$

Ukoliko su u svom profesionalnom angažmanu naveli upotrebu Objective-C ispitanici su u grupi čija je prosječna zarada za 22.4 posto veća od prosječne zarade. Objective-C je dostupan za učenje na Udacity-ju i Tutorials Point-u.

Ruby, zarada: 72.146$

Ovaj programski jezik možete savladati putem Codecademy-ja i Free Code Camp-a.

Go, zarada: 72.621$

Go možete naučiti uz ovu e-knjigu, tutorijal i na Udemy-ju gdje je cijena kursa 12$.

Scala, zarada: 77.159$

Scala je na istom mjestu kao i prema istraživanju Stack Overflowa. U odnosu na prosječnu zaradu veća je za 41.6 posto. Scala je besplatno dostupna za učenje na CognitiveClass-u i Scala-Exercises.

Perl, zarada: 84.025$

Program koji je na trećem mjestu prema nezadovoljstvu ispitanika Stack Overflowa i za koji se 71 posto tamošnjih korisnika izjašnjava da prestaje da ga koristi, začuđujuće je i u tom istraživanju najplaćeniji, kada se uporede medijalne zarade.

U poređenju sa prosječnom zaradom developera na globalnom nivou, veća je za 54.2 posto. Perl možete naučiti uz Perl for Newbies, TutorialsPoint i Learn-Perl.