10 znakova da su vas odgojili narcisoidni roditelji

Ako ste neodlučni, često krivite sebe i imate nisko samopoštovanje, to bi mogao biti znak da su vas odgojili narcisoidni roditelji. Takvi roditelji po prirodi kontrolišu, često krive druge za svoje greške i tjeraju svoju djecu da se osjećaju loše ako ne učine ono što se od njih očekuje.


sad boy listening to his parents arguing

Brightside navodi ovih 10 znakova pomoću kojih možete prepoznati da li su vaši roditelji narcisoidni:

Advertisements

1. Nikada se ne osjećate dovoljno dobro – osjećaj iz djetinjstva da nikada ne radite dovoljno ili niste dovoljno dobri može se prenijeti u odraslo doba i utjecati na druge odnose i vaše samopoštovanje.

2. Bojite se iznijeti svoje mišljenje – kao odrasloj osobi, moglo bi vam biti teško suprotstaviti se drugima i reći vaše mišljenje zato što je ono u prošlosti, ako sene podudara s mišljenjem vaših roditelja, vjerojatno naišlo na agresiju i dovelo do kazne.

3. Možda imate problematične odnose – možda ste čak i vi u vezi sa narcisom jer može biti teško izabrati nekoga potpuno različitog od onoga što ste poznavali kao dijete.

4. Možda će vam biti teško da postanete nezavisni – narcisoidni roditelji ne žele da postajete nezavisni jer će tada izgubiti jedinu osobu u svom životu koju bi mogli kontrolirati da bi dobili ljubav i pohvale.

5. Možda ćete se osjećati kao da ne znate ko ste – to je zato što ste kao dijete bili obeshrabreni u istraživanju sebe. Niste mogli biti svoji jer su vaši roditelj već odlučili za vas šta trebate biti.

Advertisements

6. Možda ste anksiozni – vjerovatno ste osjećali tjeskobu u blizini svojih roditelja jer ste uvijek trebali biti sigurni da radite sve onako kako oni žele da ne biste bili kažnjeni. Ova anksioznost može ostati s vama kasnije u životu i prenijeti se na druge odnose.

7. Možda imate neko nezdravo ponašanje – kada ne dobijete ljubav od roditelja, tražite je na drugom mjestu, što zači da biste se mogli boriti s kompulzivnim ponašanjem u djetinjstvu i odrasloj dobi (prejedanje, pretjerana kupovina…)

8. Vi ste “people-pleaser” – kao dijete ste morali stalno činiti da se vaši roditelji osjećaju bolje, što znači da biste kao odrasla osoba nastaviti ugađati ljudima.

9. Možda stalno krivite sebe – narcisoidni roditelji vam nikada neće dopustiti da kažete da su učinili nešto pogrešno, dokazujući da su nesavršeni. Tako bi vas mogli natjerati da se osjećate krivima za ono što su učinili ili da ih ne cijenite dovoljno kao roditelje.

10. Možda imate problem sa postavljanjem granica – vaši su roditelji trebali kontrolirati svaki aspekt vašeg života, a budući da je to tada bilo nešto normalno, mogli biste primijetiti da vam je i teško postaviti granice u drugim odnosima.