10 japanskih pravila na putu do sreće: Evo kako da vam život postane mnogo ljepši

Japanska pravila sretnog života - neka svaki dan života bude ispunjen mirom i srećom!


Kyoto Japan Pagoda
Foto: Envato

Japanski izraz “ičigo-ičie” može se prevesti kao “jednokratna prilika”. Kaže nam da je svako poznanstvo i svako iskustvo jedinstveno blago koje se više nikada neće ponoviti na isti način. Dakle, ako ih proživljavate bez uživanja, trenutak će zauvijek biti izgubljen.

Poznavanje ovog principa pomaže ljudima da uspore, zastanu i zahvale se svakog dana na novom buđenju i divnim trenucima s dragim ljudima. Svaki trenutak koji provedemo sa djecom ili voljenom osobom nosi beskrajnu vrijednost i zaslužuje našu punu pažnju.

japanese happy 1587403885

Sljedeći princip ičigo-ičie omogućava vam da vodite sretniji i ispunjeniji život bez osjećaja opterećenja prošlošću ili iskustava o budućnosti. Naučite da živite u sadašnjosti prepoznajući i uvažavajući dar svakog proživljenog trenutka.

Dakle, evo 10 pravila koja opisuju ovu japansku filozofiju:

1. Ne odlažite posebne trenutke za kasnije. Svaka prilika se pojavljuje samo jednom. Ne iskoristite li je i zauvijek će se izgubiti. Živite sada ili nikada.

2. Živite kao da vam se tako nešto može dogoditi samo jednom. Zato nas princip ičigo-ičie nadahnjuje da se pozdravimo s našim najmilijima, ukazujući na jedinstvenost svakog sastanka.

3. Živite u trenutku. Putovanje u prošlost i budućnost često je vrlo mučno i gotovo uvek beskorisno. Ono što se već dogodilo ne može se promijeniti. Nemoguće je unaprijed znati šta će se dogoditi. Ali ovdje i sada su vam otvorene sve mogućnosti ovog svijeta.

4. Uradite nešto što nikada ranije niste radili. Dozvolite sebi da zavirite u nepoznato i otkrijete nešto novo.

5. Meditirajte. Možete sjediti na jastuku za meditaciju ili samo sjediti i gledati čudo života. Jednostavna činjenica napuštanja dnevnog ciklusa žurbe i posvećenosti otvara vam vrata sreće.

6. Svjesno postupajte sa svojih pet čula. Naučite svakog trenutka da slušate, gledate, dodirnete, okusite i mirišete, ispunjavajući ih bogatstvom ljudske percepcije. To vam omogućava da budete pažljiviji prema drugima i povećate nivo empatije i utjecaja.

7. Pratite signale. Praćenje simbola i signala oko nas pomaže da postanemo bolji u prepoznavanju poruka koje šalje svemir. Mnogi se odlučuju da vode dnevnik o znakovima, brojevima, simbolima koje često vide, kako bi ih kasnije lakše protumačili.

8. Organizujte zabavu za bilo koju priliku. Ne čekajte okolnosti (odmor, putovanje ili rođendan) uživajte u nečemu običnom. Uz pravi pristup, svaki dan može biti praznik.

9. Ako vam se nešto ne sviđa, promijenite to. Ljudi po prirodi vole da sve mijenjaju, imaju mogućnost da sebe promijene onoliko puta koliko je potrebno. Ako vam je život previše predvidiv, sa principom ičigo-ičie imate šansu da ga promijenite.

10. Postanite lovac na posebne trenutke. Praktikujte svoje posebne rituale koji raduju vašu dušu, piše lovesensa.rs.