Zvuk slobode: Dolina heroja novo je utočište magične “Bašte snova”

Garden of Dreams ekipa i u vanrednim okolnostima neumorno radi da svim svojim fanovima i ljubiteljima elektronske muzike uvijek ponudi samo najbolje. Tako smo u okviru novog projekta iz GoD kuhinje – Garden of Dreams presents BiH najprije poslali svijetu magičnu razglednicu Sarajeva, zatim smo "svratili" i do srednjovjekovne tvrđave Vranduk, a sada je došlo vrijeme da se ponovo otisnemo na još jedno virtuelno putovanje iz snova, a naša sljedeća stanica je Tjentište, odnosno Dolina heroja.


Muzika je rođena slobodna, a osvojiti slobodu njena je sudbina – jednom prilikom izjavio je čuveni talijanski kompozitor i pijanist 20.stoljeća, Ferrucio Busoni, koji je i sam predvidio pojavu elektronske muzike. Još od prvih dana pokret elektronske muzike promovira slobodu, a čini se kako posljednjih godina ta sloboda doživljava svoj vrhunac. Muzika je, kažu, put do srca i slobode i upravo zato, treće izdanje Garden of Dreams presents BiH vodi nas na uzbudljiv put do mjesta za koje je Josip Broz – Tito tvrdio da je oduvijek bilo simbol slobode, a to je Sutjeska.

Advertisements

Nacionalni park “Sutjeska” pravi je kulturno-historijski biser Bosne Hercegovine, njegova veličanstvena ljepota “mami” turiste iz svih dijelova svijeta, a poznat je i kao dom posljednje evropske prašumske ljepotice Perućice. Ipak, Nacionalni park “Sutjeska” najviše će ostati upamćen kao poprište jedne od najvećih bitki u II svjetskom ratu, između njemačkih okupacionih snaga i oslobodilačkih jedinica, koja se odigrala 1943. godine, u historiji poznata kao Peta ofanziva. U ovoj epskoj bitki koja je trajala mjesec dana, a poznata je kao bitka na Sutjesci, živote je dalo više od 7000 partizana boreći se protiv šest puta brojnije i superiornije njemačke vojske. Pokazujući nevjerovatnu hrabrost i izdržljivost, nijedan partizan nije se predao niti dezertirao, a smatra se da je broj partizanki koje su poginule nezabilježen u historiji čovječanstva.

This Saturday we are streaming our new video: Garden of Dreams pres. Valley of Heroes, Tjentište 🇧🇦 😍

Posted by Garden of Dreams on Sunday, 26 April 2020

Advertisements

Gotovo 30 godina kasnije, na tom mjestu, posvećen toj bici, uzdigao se veličanstveni memorijalni kompleks nazvan Dolina heroja, koji je postao simbol hrabrosti, požrtvovanja i moralne čvrstine onih koji su se našli u beznadežnom položaju. Ovaj impresivni spomenik predstavlja ogromni betonski fraktalni zid koji simbolizuje “krila pobjede”, a njegova svrha je dvostruka: da djeluje kao čuvar doline i “utočište” za duše boraca palih na bojnom polju.

Značaj ovog mjesta za historiju i kulturu Bosne i Hercegovine je neupitan, a s obzirom da  Garden of Dreams za cilj ima promociju elektronske muzike ali i prirodnih ljepota, kulturne te historijske baštine Bosne i Hercegovine, “Bašta snova” će ovog puta prigrliti i svojom magijom obasuti Dolinu heroja te sačuvati od zaborava bitku koja je vječni simbol herojstva i težnje za slobodom.

Premijera trećeg izdanja ovog magičnog projekta zakazana je za subotu – 2. maj u 21 sat na zvaničnoj Garden of Dreams Facebook stranici. Zabava se u 23 sata nastavlja na zvaničnom Garden of Dreams YouTube kanalu, a naši muzički heroji Bonjasky i G.Edd će i ovaj put birati najfinije note za ljubitelje elektronskog zvuka. Video produkciju ponovo potpisuje Komitet.