Znate li zašto Einstein na slavnoj fotografiji plazi jezik?

Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje kruže internetom, ali ova fotografija slavnog fizičara Alberta Einsteina zaista jeste autentična.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sigurno ste već vidjeli ovu fotografiju sa slavnim fizičarem Albertom Einsteinom u neobičnoj pozi – isplažena jezika. Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje plutaju internetom i dobivaju razne prateće prigodne tekstove i priče.

Ali, ovdje ipak nije riječ o montaži, nego je fotografija zaista autentična. Šta se to dogodilo i kojom se to prigodom ovaj genijalni fizičar tako opustio? Sve montaže koje ste vidjeli vjerovatno jesu uklopljene u nerealne scenarije i prigode, ali Einsteinovo lice i – jezik na fotografiji su njegovi.

Stvarna priča ide ovako: Za 72. Einsteinov rođendan njegovi su mu prijatelji i kolege pripremili proslavu 14. marta 1951. godine u Princeton klubu. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija.

Pri kraju proslave Einstein je već bio prilično izmoren. Ali je obavljao dužnost i revno pozirao fotoreporterima. Na kraju se jedan Einsteinov prijatelj ponudio da ga odveze doma s proslave. I taman kad je profesor Einstein ulazio u vozilo jedan je fotoreporter povikao “E, jel može još jedna fotografija”.

Fotograf Art Sasse koji je snimio taj trenutak tvrdi da se Einstein nakon toga okrenuo i isplazio jezik, a on je okinuo fotografiju koja je postala slavna.

Fotografija se svidjela i samom Einsteinu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka, od kojih je neke iskoristio za slanje čestitki.

(Express.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.