Znate li zašto Einstein na slavnoj fotografiji plazi jezik?

Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje kruže internetom, ali ova fotografija slavnog fizičara Alberta Einsteina zaista jeste autentična.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sigurno ste već vidjeli ovu fotografiju sa slavnim fizičarem Albertom Einsteinom u neobičnoj pozi – isplažena jezika. Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje plutaju internetom i dobivaju razne prateće prigodne tekstove i priče.

Advertisements

Ali, ovdje ipak nije riječ o montaži, nego je fotografija zaista autentična. Šta se to dogodilo i kojom se to prigodom ovaj genijalni fizičar tako opustio? Sve montaže koje ste vidjeli vjerovatno jesu uklopljene u nerealne scenarije i prigode, ali Einsteinovo lice i – jezik na fotografiji su njegovi.

Stvarna priča ide ovako: Za 72. Einsteinov rođendan njegovi su mu prijatelji i kolege pripremili proslavu 14. marta 1951. godine u Princeton klubu. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija.

Pri kraju proslave Einstein je već bio prilično izmoren. Ali je obavljao dužnost i revno pozirao fotoreporterima. Na kraju se jedan Einsteinov prijatelj ponudio da ga odveze doma s proslave. I taman kad je profesor Einstein ulazio u vozilo jedan je fotoreporter povikao “E, jel može još jedna fotografija”.

Advertisements

Fotograf Art Sasse koji je snimio taj trenutak tvrdi da se Einstein nakon toga okrenuo i isplazio jezik, a on je okinuo fotografiju koja je postala slavna.

Fotografija se svidjela i samom Einsteinu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka, od kojih je neke iskoristio za slanje čestitki.

(Express.hr)