Životne odluke budućih studenata: Koje zanimanje izabrati?

Opredijeliti se za posao o kojem se još u djetinjstvu maštalo, iako možda i nije najplaćeniji, ili krenuti putem potražnje?


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Jedan od najvećih izazova današnjice jeste odabir zanimanja. Potrebnog i plaćenog. Ucrtavanje puta vlastite budućnosti mladih svelo se na dva izbora. Opredijeliti se za posao o kojem se još u djetinjstvu maštalo, iako možda i nije najplaćeniji, ili krenuti putem potražnje, kako bi bar na neki način bili sigurni da ih posao nakon stečene diplome čeka, i to u struci, piše Ero.ba.

Prije godinu dana Amel Bešić poslušao je srce i upisao ono o čemu je još i kao dijete maštao. Na smjeru grafički dizajn, tokom ove akademske godine kaže da je pronašao sebe i da će u budućnosti sa ljubavlju raditi ovaj posao. Iako je grafički dizajn jedan od najtraženijih i najplaćenijih zanimanja danas, to Amelu nije bila vodilja. Kaže da je sretan zbog vlastitog izbora, jer kroz ovu profesiju može da ispolji kreativnost.

Ја sam išao u srednju školu za grafički dizajn i to mi je nekako privuklo pažnju. Rad na računaru mi se mnogo svidio. Na taj način nekako mogu da prezentujem svoju kreativnost. Bila mi je neka želja da upišem ovaj fakultet, rekao je Bešić.

Svoju sudbinu odabrat će sami i ostali budući studenti koji već ove sedmice mogu konkurisati na sarajevske univerzitete. Prijave se vrše digitalnim putem, preko web stranice Univerziteta u Sarajevu. Planirano je 5 hiljada 590 mjesta za prvi ciklus. Ono što je novina jeste da studenti imaju pravo četiri puta promijeniti svoje izbore tokom konkursne procedure. Činjenica je, kako kažu, i sa Univerziteta da je još prošle godine došlo do pada broja studenata.

To je zapravo demografija. Za demografske politike, politike koje bi to podsticale i koje bi zapravo radile u suprotnom smjeru, su odgovorni oni koji su osnivači Univerziteta. Kada kažemo depolitizacija Univerziteta, da se mora desiti, ona podrazumijeva da impulsi ne smiju dolaziti iz politike nego da impulsi u politiku moraju dolaziti iz Univerziteta, kaže Sead Turčilo, dekan FPN UNSA.

Od 12. juna budući studenti u Banjaluci moći će konkurisati na 66 studijskih programa, a mjesto je rezervisano za 2 hiljade 640 najboljih. I ove godine očekuje se veliki interes za Rudarski i Mašinski fakultet. Kako su naveli sa Univerziteta u Banjaluci, i ovdje je omogućena elektronska predaja dokumenata za polaganje prijemnog ispita.

Što znači da fizički nisu obavezni da dolaze na željeni fakultet do dana prijemnog ispita, do 01. jula kada su prijemni ispiti. U periodu od 24. do 28. juna svi budući studenti svoje prijave mogu predati online ili u studentskoj službi, rekao je Dario Stanković, viši stručni saradnika za odnose sa javnošću UNBL.

Vratimo se na priču o Amelu koji već sada vrijedno sprema ispite. Iako je u BiH mnogo izazova i ponekad razloga za potražiti sreću u nekoj drugoj zemlji, očito će ljubav prema profesiji nadjačati one loše strane. Za sve buduće studente Amel može biti primjer i savjetuje im da idu srcem.

Sve što se radi a da se ne voli radi se na silu. I mnogi ljudi, mrsko im je, ali ja smatram da je ovo moj posao iz snova, smatra Bešić.