“Zemlje popunjavaju demografske rupe dajući mladima iz BiH besplatne studije”

"Sljedećih godina ako se bude smanjivao broj studenata sarajevskim univerzitetima, onda će Vlada imati puno pravo da kaže ‘šta hoćete? Ispunili smo sve što ste tražili. Zašto nemate djece?' "


damir marjanovic
Foto: N1

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o visokom obrazovanju. Zastupnik Damir Mrajanović podržao je ovaj zakon jer je, bolji od prethodnog, ali nije zadovoljan. Suština je, kako kaže, da su napravljene tehničke, ali ne i reformske izmjene. Naglašava da cilj treba biti razviti što kvalitetnije programe kako bi zadržali domaće studente i privukli strane, ali da to ovim zakonom nije predviđeno.

Marjanović ističe da je ovaj zakon “derivat” prijedloga na kojem je radilo 27 ljudi iz akademske zajednice dok je na čelu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS bila Melika Husić-Mehmedović. Navodi kako su tada bili u kontaktu sa studentima i da je dosta stvari koje su tražili, uvršteno i u ovaj usvojeni zakon.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Studenti su se izborili i čestitam im na tome, rekao je Marjanović.

Za grupu studenata koja je najavila proteste zbog ovog zakona, Marjanović kaže da ne zna kojim dijelom su nezadovoljni, ali da će ih saslušati.

“Problem bio pooštravanje kriterija za nastavnike”

Podsjeća kako je njihov nacrt doživio veliki broj kritika i pozicije i opozicije.

 – SDA i SDP su tada imali iste komentare. Zvanične zamjerke su bile kako se narušava autonomija UNSA, što nije tačno. Nezvanične zamjerke – tražilo se u procesu izbora nastavnika da kvaliteta dođe do izražaja, da se pooštre kriteriji za docente, vanredne i redovne profesore i da se ujednačene kriterije, to je bio problem. Zakon u nacrtu nije podržan iako su na sjednicama klubova rekli da će podržati. Ministrica Husić-Mehmedović je tada podnijela ostavku, rekao je Marjanović.

Ovaj zakon, kaže, treba biti dobar za studente jer će relaksirati profesore od stvari koje su ih opterećivale.

 – Ima zamka. Nadam se da su članovi akademske zajednice svjesni da je sada Vlada KS, Ministarstvi i Skupština rekli ‘ sada ovaj dio reforme svaljujemo na vaša leđa’. Sljedećih godina ako se bude smanjivao broj studenata sarajevskim univerzitetima, onda će Vlada imati puno pravo da kaže ‘šta hoćete? Ispunili smo sve što ste tražili. Zašto nemate djece?’. Zakon je tehničko poboljšanje onoga što već postoji, ali propustili smo priliku da idemo jačim korakom ka reformi, rekao je Marjanović.

Ističe da, kada se pravi zakon, mora postojati jasna vizija te je podsjetio na mjere iz 2018. godine uz kojima je navedena i reforma.

 – Išlo se korak po korak – osiguraj novac, finansiranje, zapošljavanja, autonomija – i kada je došlo do teškog koraka, kada morate nametnuti veće standarde koji podrazumijevaju više posla i da neće svi biti zadovoljni, došlo je do problema, rekao je Marjanović,  piše N1.