Završeni 13. dani BHAAAS u BiH: Velika pažnja posvećena je i studentima

Učestvovalo je oko 350 predavača iz 26 zemalja.


4

Simpozijima iz održivog razvoja, humanističkih nauka i umjetnosti, informatike i medicine završen je najveći naučni događaj u regiji 13. Dani BHAAAS u BiH. Bila je ovo najposjećenija konferencija Dani BHAAAS u BiH od osnivanja Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Advertisements

Tako je u četiri dana održano 33 simpozija iz medicinskih nauka, tehničkih nauka, održivog razvoja, društvenih nauka i humanističkih nauka i umjetnosti, koji je posjetilo koje je posjetilo preko 1000 učesnika.

Učestvovalo je oko 350 predavača iz 26 zemalja, predstavljeno je stotine prezentacija i naučnih radova.

1

Za ljubitelje istinske umjetnosti 13. Dani BHAAAS su ponudili vrhunske izložbe Branke Kopecki, Slobodana Radosavljevića, Adisa Eliasa Fejzića i Maide Turkić, promovisana je knjiga “Ranjen i budan” Esada Boškaila i Julije Lieblich, održan mini koncert kompozitora Sinana Alimanovića i Svjetlane Bukvich.

Simpoziji medicinskih nauka i ove godine su bili u fokusu stručne javnosti. Tako je održano
18 različitih simpozijuma, te četiri specijalna događaja na kojima su se predstavili mnogi priznati svjetski stručnjaci.

Advertisements

Poseban naglasak stavljen je na održivi razvoj. Ova interdisciplinarna oblast se predstavila kroz četiri simpozija sa skoro 30 naučnih radova, uz objavljivanje u posebnom izdanju jedne od vodećih akademskih izdavačkih kuća Springer. Posebna tema je bila klimatske promjene u sklopu koje je održana plenarna sesija s panelom održivosti na kojem je, između ostalih, govorio i uvaženi profesor Wellesley koledžu u SAD James Turner.

Velika pažnja posvećena je i studentima. Program je bio veoma bogat, a sastojao se od 10 različitih aktivnosti, okruglih stolova, panela, diskusija, koji su bili otvoreni za javnost i za sve studente. Pažnju studenata privukao je poseban događaj posvećen pisanju u nauci – tačnije spoju književnosti i nauke, a predavači su bili sa četiri kontinenta.

2

Bila su ovo četiri inspirativna dana za nauku i umjetnost. Veoma smo zadovoljni organizacijom i zahvalio bih se svim učesnicima, predavačima, organizatorima, sponzorima, pokroviteljima, Univerzitetu u Sarajevu i Kantonu Sarajevo koji su nam omogućili da nauku i umjetnost pozicioniramo na mjesto koje im pripada.

Promovisali smo istinske vrijednosti, okupili neke od najvećih imena iz nauke i umjetnosti iz cijelog svijeta koji su nesebično prenijeli znanje i iskustvo svojim kolegama i studentima. To i jeste glavni cilj ove konferencije i nadam se da će naredni 14. Dani BHAAAS-a biti još bolji od ovogodišnjih, kazao je predsjednik BHAAAS-a, prof. Ismar Volić.

3
Program 13. Dana BHAAAS u BiH možete pogledati na linku: https://bhaaas.org/sarajevo-2022/program-by-location-and-days/