Završen Treći međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” u Sarajevu

Studenti medicine traže priliku za dokazivanje i mijenjanje sistema na bolje.


Završen Treći međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara SAMED 2017 u Sarajevu cover

– Danas, studenti medicine i mladi ljekari traže svoju priliku za sticanje savremenih znanja i dokazivanje svoje spremnosti da kao nova snaga, budu nosioci promjena u svijetu koji na globalnom nivou gubi osjećaj za čovjeka i njegove potrebe, istakao je jučer na zatvaranju trećeg međunarodnog kongresa studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” predsjednik Organizacionog odbora, Bekir Rovčanin.

Kongres “SAMED 2017“ u proteklih pet dana u Sarajevu je okupio više od 350 učesnika iz više od 30 zemalja i sa 5 kontinenata, a učesnici su imali su priliku biti dio 8 radionica i 9 plenarnih sesija te slušati predavanja doktora iz SAD-a i Evrope. Osim teorijskog dijela, na Bjelašnici je održan i praktični trening rada u situacijama zimskih nepogoda koji je realiziran u saradnji sa Gorskom službom spašavanja KS. Kongres su zajednički organizovali Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu – USMF, Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA te Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Kongresi kao što je SAMED omogućavaju nam da budemo u toku sa svim trendovima u oblasti medicine i zbog toga potičemo razmjenu iskustva i znanja sa kolegama iz cijelog svijeta. Sa 120 prezentovanih radova koji su obuhvatali jedno široko polje medicine potaknuli smo opšte znanje učesnika i sigurni smo da je svako pronašao nešto za sebe, rekao je Bekir Rovčanin, te dodao da je uz njega u organizaciji učestvovalo još 60 studenata koji su žrtvovali svoje vrijeme i energiju za neki viši cilj što je dokaz da studenti žele znati više i da svoj studij nisu ograničili samo na redovnu nastavu.

Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Almira Hadžović – Džuvo, navela je da sretna i ponosna što su studenti treću godinu zaredom pokazali visok stepen odgovornosti i organizacije jednog velikog kongresa.

– Ovim Kongresom studenti su pokazali izuzetne sposobnosti ne samo kao budući mladi ljekari nego i kao budući menadžeri što je danas na tržištu rada veoma traženo. Ovo je bila jedinstvena prilika da sretnu svoje kolege sa svih kontinenata i tako razviju svoju mrežu kontakata koja je jako bitna za njihove buduće karijere, rekla je Hadžović-Džuvo.

Kao jedan od predavača na Kongresu, prof.dr. Ivan Damjanov sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kanzasu naglasio je da je organizacija ovakvih susreta jako bitna za studente medicine i mlade ljekare.

– Sjećam se kad sam ja šezdesetih godina prošlog vijeka počeo ići na kongrese širom Jugoslavije da me je to odredilo karijerno i tada sam se odlučio orijentisati na patologiju. Siguran sam da je i ovaj kongres učesnicima pomogao da dobiju jasniju viziju svoje budućnosti, rekao je prof. dr. Damjanov.

Organizaciju Trećeg međunarodnog kongresa studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” podržali su generalni sponzor Bosnalijek, srebreni sponzor Imtec, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar, BlowUP, Micropolo i Sarajevski kiseljak.

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta – USMF je neprofitna, nepolitička, i nevladina organizacija osnovana 2000. godine kao jedinstveno tijelo koje predstavlja sve studente Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kao važan faktor u čuvanju i zaštiti studentskih prava i interesa na MF UNSA, USMF je također i punopravni član Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu u kojem studenti MF UNSA tradicionalno rukovode grupacijom zdravstvenih nauka.

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini BoHeMSA je nevladina, neprofitna, studentska organizacija čije članstvo čini više od 300 studentata i studentica medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini. Glavne djelatnosti BoHeMSA-e koja je punopravni član Međunarodne federacije udruženja studenata medicine – IFMSA, su saradnja između studenata, predstavljanje studenata i udruživanje interesa studenata medicine na nacionalnom i međunarodnom nivou.

(STUDOMAT.ba)