Zašto roditelji misle da će mi fakultet donijeti sigurnost u životu?

"Zašto roditelji misle da će mi fakultet donijeti sigurnost u životu i da ću bolje proći od nekoga ko nije završio faks?"


“Tvoje je samo da učiš” govore nam roditelji još od osnovne škole, a isto vrijedi i tokom studija. Da je studiranje samo učenje i da je lako studirati, studenti se ne bi osjećali kao loptice pune stresa i kofeina.

Advertisements

Roditelji često vrše vrlo veliki pritisak na svoju djecu kada je u pitanju izbor njihovog zanimanja u životu. Neki roditelji ne žele da prihvate činjenicu da njihova djeca jednostavno ne žele ići na fakultet.

Advertisements

Jedno zanimljivo pitanje ove tematike postavljeno je u diskusiji na Redditu.

 – Pozdrav, zanima me koje je vaše mišljenje u vezi svega ovoga? Ove godine sam maturant i roditelji me tjeraju da upišem faks kako bi kako oni kažu “radio lakši posao za više para”, a meni to nekako nema smisla pošto nemam volje ni motivacije za to. Ja sam im to rekao međutim oni se sa mnom ne slažu i tu dolazi do svađe. Od svoje 15 godine se bavim photoshopom i video editingom i mislim da je to jedino što me zanima i želim nastaviti u tom smjeru. Bilo kakav savjet je dobro došao, napisao je zabrinuti maturant.

Jedan od komentara glasio je ovako:

 – Ako zarađuješ svoje novce od kojih živiš tj. ako nemaš, a misliš da možeš lako pronaći posao i početi zarađivati onda to i napravi i pokaži im. Objasni im da nije ništa čudno upisati faks poslije 18-e te da bi radije probao raditi dok ne skužiš što tačno želiš studirati (čak i ako nemaš namjeru nikad studirati). Ako živiš na njihovoj grbači i uvjet za to nastaviti je upisati faks onda ili upiši faks ili prestani živit njima na grbači.

Kakvo je vaše mišljenje povodom ove teme?

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!