Zašto roditelji misle da će mi fakultet donijeti sigurnost u životu?

"Zašto roditelji misle da će mi fakultet donijeti sigurnost u životu i da ću bolje proći od nekoga ko nije završio faks?"


ucenje

“Tvoje je samo da učiš” govore nam roditelji još od osnovne škole, a isto vrijedi i tokom studija. Da je studiranje samo učenje i da je lako studirati, studenti se ne bi osjećali kao loptice pune stresa i kofeina.

Roditelji često vrše vrlo veliki pritisak na svoju djecu kada je u pitanju izbor njihovog zanimanja u životu. Neki roditelji ne žele da prihvate činjenicu da njihova djeca jednostavno ne žele ići na fakultet.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Jedno zanimljivo pitanje ove tematike postavljeno je u diskusiji na Redditu.

 – Pozdrav, zanima me koje je vaše mišljenje u vezi svega ovoga? Ove godine sam maturant i roditelji me tjeraju da upišem faks kako bi kako oni kažu “radio lakši posao za više para”, a meni to nekako nema smisla pošto nemam volje ni motivacije za to. Ja sam im to rekao međutim oni se sa mnom ne slažu i tu dolazi do svađe. Od svoje 15 godine se bavim photoshopom i video editingom i mislim da je to jedino što me zanima i želim nastaviti u tom smjeru. Bilo kakav savjet je dobro došao, napisao je zabrinuti maturant.

Jedan od komentara glasio je ovako:

 – Ako zarađuješ svoje novce od kojih živiš tj. ako nemaš, a misliš da možeš lako pronaći posao i početi zarađivati onda to i napravi i pokaži im. Objasni im da nije ništa čudno upisati faks poslije 18-e te da bi radije probao raditi dok ne skužiš što tačno želiš studirati (čak i ako nemaš namjeru nikad studirati). Ako živiš na njihovoj grbači i uvjet za to nastaviti je upisati faks onda ili upiši faks ili prestani živit njima na grbači.

Kakvo je vaše mišljenje povodom ove teme?