Zašto psiholozi preporučuju zapisivanje svojih misli na papir?

Iako se ponekad čini da zapisivanje vlastitih misli nema baš puno smisla, mnogi od nas su djetinjstvo proveli dijeleći svoje najskrivenije i najdublje misli s tom malom bilježnicom - dnevnikom.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Pisanje dnevnika sa stručnog stajališta ima niz pozitivnih učinaka, smatra Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener te navodi nekoliko razloga zašto je dobro pisati dnevnik:

Zašto je pisanje dnevnika dobro?

Služi kao dobar podsjetnik za sve lijepe, obične stvari koje su nam se dogodile

Ponekada je dobro podsjetiti se svih lijepih događaja i još jednom ih proživjeti u mislima. Često puta kada smo tužni ili kada nam ne ide sve na ruku, zaboravljamo sve ono dobro što nam se u životu dogodilo. A ima li boljeg izvlačenja iz negativnih misli od podsjetnika na lijepe stvari i podsjećanja da će opet doći vrijeme za njih?

Pomaže u izražavanju osjećaja i prorađivanju neugodnih trenutaka u životu

Kako je dnevnik najčešće nešto što je dostupno samo nama, omogućava nam da otvoreno izrazimo sve svoje osjećaje i bolje upoznamo sebe i svoje emocije bez ikakvih prosudbi ili osuda okoline. Naime, poznato je da neizražavanje osjećaja često dovodi do raznih posljedica a jedna od njih su i psihosomatske bolesti. Iako smatramo da neizražavanjem emocija potičemo njihovo nestajanje, tome zapravo nije tako:  osjećaji najčešće ne nestaju nego odlaze dublje u podsvijest odakle utječu na naš život. Stoga nije čudno što se pisanje dnevnika ponekada doživljava kao vrstom terapije.

Pokazuje nam koliko smo se zapravo tokom godina promijenili i napredovali

U većini slučajeva nismo niti svjesni koliko smo se s godinama promijenili i koliko smo toga postigli: sebi smo uglavnom uvijek isti. No kada zavirimo u dnevnik koji smo pisali prije nekoliko godina, primijetit ćemo kako smo značajno napredovali, postali sigurniji u sebe, manje opterećeni nebitnim stvarima, fleksibilniji…

Podsjeća nas na ostvarene ciljeve ali i na one željene koje još uvijek stignemo ostvariti

Vjerujem da je svako od nas nekada u životu imao ciljeve: završiti fakultet, kupiti auto, napredovati na poslu, otvoriti svoju firmu… Ako nam je nešto bilo dovoljno važno, sigurno smo to i ostvarili. Dnevnik je dobar podsjetnik na uspjeh i dobar motivator da i dalje težimo ostvarenju svojih ciljeva: jer ako smo nešto postigli, ko kaže da ne možemo još toga postići? Nikada nije kasno!

Između ostalog dnevnik nam može pomoći i kod izgradnje samopouzdanja

Svaki put kada se osjećamo loše, možemo pribjeći sljedećem:

  • Napišite sebi pismo koje će početi s “draga/i ja” u kojemu ćete se nahvaliti za sve dobro što ste učinili za sebe i za druge, za sve što ste postigli…
  • Napišite popis svojih karakteristika koje volite (sve što vam padne na pamet);
  • Svaki dan na papir zabilježite barem tri dobre stvari koje su vam se dogodile u danu.

Na ovaj način vježbamo svoj mozak da se usmjerava na pozitivno (kod sebe i drugih) što svakako utječe na naše stanje i odnos prema sebi.

U svakom slučaju, iako pisanje dnevnika može služiti kao svojevrsna terapija, uvijek treba imati na umu da je osjećaje potrebno izraziti, a ne samo oblikovati u mislima. Stoga, najbolji način da si pomognemo jest da uzmemo papir i olovku u ruke, izrazimo sve što nam je na duši, a potom zatražimo podršku i zagrljaj bliske osobe.

(Ordinacija.hr)