Zašto je, ponekad, uredu da pogriješimo?

Stara poslovica ili narodna mudrost prenosi se s koljena na koljeno, a glasi: „Na greškama se uči‟. Je li to doista tako? Jeste li na svakoj svojoj greški doista nešto naučili ili ste nastavili ponavljati iste greške?


1. Svi griješimo

Mislite da ste napravili najgoru grešku u svom životu do sad? Smirite se! Izađite napolje, prošetajte i sjedite na klupu, udahnite svježeg zraka i posmatrajte ljude oko sebe. Recite sebi da je svako od njih, nekad, pogriješio, ali još uvijek žive i raduju se svakom novom danu, dan za danom.

2. Učimo iz grešaka

Svaka nova greška je jedno novo iskustvo, a svaki poraz nova lekcija. Kada pogriješimo, znamo posljedice naših djela. Treba krenuti naprijed, ali sa sviješću da iste greške ne smiju da se ponavljaju.

3. Učimo iz tuđih grešaka

Način na koji griješimo, kako ih rješavamo, i, možda, ponavljamo, mogu biti nekim ljudima životna lekcija, ili štaviše inspiracija. Ako ih posmatramo na taj način, lakše se nosimo sa tim manje lijepim životnim situacijama.

4. Greške nas ne oblikuju

Mi pravimo greške, a ne obrnuto. Mi nismo greške koje pravimo, mi nismo poteškoće koje nas zadese. Ako griješimo, ne znači da smo loša osoba. Naprotiv, način na koji ispravljamo svoje greške, oblikuje nas. Ako shvatimo zašto smo uopće napravili neku grešku, znat ćemo se prilagoditi sljedeći put, a moći ćemo savjetovati i druge također. Učimo iz njih i postajemo bolja osoba!

5. “Novi dan, nova nafaka” – što bi se reklo

Svako od nas je u svom životu napravio neku grešku. Ali svaki novi dan je nova nafaka, novi dar i prilika da bez obzira na proživljena iskustva, ne ponovimo iste greške. Nakon svake pogreške, svjesni smo da smo bliže cilju.

6. Greške su dokaz da pokušaješ

Kada dajemo sve od sebe, greške se događaju. Postupajmo s njima realno: nemojmo ih podcjenjivati, a ni precjenjivati. Nije problem greška, problem je ako se s njom ne bavimo. Neka nam svaka greška bude lekcija iz koje ćemo izaći i postati bolji.

Moj život su moje greške, kaže Beket. A vi?

(Meliha Delić / STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Meliha Delić

Voli čitati i putovati, pronalaziti zanimljivu muziku iz različitih kultura i raspravljati o svemu i svačemu.
X