Da li ste znali: Zašto Australija učestvuje na Euroviziji?

 Da li ste znali: Zašto Australija učestvuje na Euroviziji?

Kako to da se na takmičenju u kojem su članice isključivo zemlje Europe i čije ime glasi Eurovizija, nastupa Australija?

Australija se na Euroviziji takmiči od 2015. godine, kada je nastupila u finalu, kao gošća povodom 60. rođendana festivala. Međutim, zašto je ostala takmičar u njemu zvuči prilično jednostavno. Naime, Index piše da je najveći razlog za učestvovanje Australije na Euroviziji nevjerovatna popularnost upravo ovog natjecanja u toj zemlji .

Australijski SBS prenosi Eurosong od 1983. godine i nakon prvog emitovanja do danas nije pala popularnost, a razlog tome je, navodi se, činjenica da dobar dio Australijanaca vuče porijeklo iz Europe, posebno Velike Britanije.

Australijanci su tijekom posljednjih decenija na Eurosongu nastupali na različite načine – kao izvođači koji su predstavljali druge države ili autori pjesama, a SBS je građanima Australije od 2010. godine dozvolio glasanje za pobjednike.

Australija je 2012. godine na Euroviziji u Bakuu dobila svoje komentatorsko mjesto, a 2015. su joj EBU i austrijska televizija ORF koja je te godine organizovala takmičenje dozvolili da nastupi na jubilarnoj 60. Euroviziji. Kako ne bi umanjio šanse drugim polufinalistima, australijski predstavnik Guy Sebastian plasiran je direktno u finale, a utrku je završio na petom mjestu. Zbog odličnog plasmana Australija je tražila da se uključi i 2016. godine, kada je Dami Im kući otišla kao drugoplasirana u finalu.

Ako dođe do toga da australijski izvođač pobjedi na Euroviziji, takmičenje se ne seli u Australiju. Australija će u tom slučaju organizovati festival s jednom od zemalja članica EBU-a, a glavni izbori su Njemačka i Velika Britanija.

Ajla B.

Ajla B.

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".

Možda te i ovo zanima?