Zanimljivosti o životu i smrti najpoznatijeg Beatlesa

John Lennon ostao je zapamćen kao jedan od najvećih muzičara svih vremena, kao najpoznatiji član Beatlesa i jedan od najvećih pacifista na svijetu, a takva će slika trajati još dugo u svjetskoj pop-kulturi.


John Winston Lennon, najpoznatiji Beatles, rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpoolu u Engleskoj.

Majka mu je poginula dok je imao 17 godina, a svoje je odrastanje proveo kod tete. Bio je problematičan u školi, no izuzetno nadaren za muziku i crtanje. Na tetin nagovor direktor mu daje preporuku za Liverpool Art College kako njegovi talenti ne bi propali, prenosi studentski.hr.

Sa samo 15 godina osniva svoju prvu grupu The Quarrymen, a dvije godine kasnije preko zajedničkog prijatelja upoznaje Paula McCartneya. Nešto kasnije im se pridružuje i George Harrison, a 1962. godine i posljednji član Ringo Starr – i Beatlesi su rođeni.

Beatlesi su napravili prekretnicu u dotadašnjoj muzici te postali jednim od najpopularnijih i najutjecajnijih rock-sastava u historiji muzike. Svoj prvi album pod nazivom Please, Please Me izdaju 1963. godine i time započinje prava beatlemanija kojom su začarali svijet. Dok su žene bile zaljubljene u njih, muškarci su htjeli biti poput njih, a rođena je i jedna od najpoznatijih frizura beatlesica, ali i najpoznatiji model naočala na svijetu, lenonice, po uzoru na one koje su Johnu Lennonu bile zaštitni znak.

Godine 1966. prestali su nastupati te se posvetili radu u studiju na novim projektima, koketirajući sa psihodelijom, novim instrumentalnim zvukovima inspiriranim hippie pokretom. Do 1969. godine grupa se raspala zbog neslaganja članova benda, a John Lennon kao i ostali članovi benda krenuli su u solo projekte.

Što se tiče Johnova privatnoga života, bio je dvaput oženjen. U prvi je brak ušao sa samo 21 godinom, 1963. dobio je sina Juliana, a sam brak potrajao je do 1968. godine, da bi se iste godine oženio s nekonvencionalnom japansko-američkom umjetnicom i aktivistkinjom za mir Yoko Ono s kojom 1975. godine na svoj 35. rođendan dobiva sina Seana.

John svoj život završava 8. prosinca 1980. ispred svojega stana u New Yorku prilikom dijeljenja autogram. David Mark Chapman, među obožavateljima, u njega je ispalio 4 smrtonosna hica te on umire sa samo 40 godina, ali njegov lik i djelo zadržat će se još dugo prisutnima u svijetu muzike.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.