Zanimljivosti: Google uvodi opciju koja može čitati “doktorski rukopis”

Funkcija će biti dostupna putem Google Lens tehnologije te će omogućiti korisnicima da fotografišu recept ili da uploaduju fotografiju iz galerije.


1 45
Foto: klix.ba

Ogroman broj ljekara piše recepte za lijekove toliko nečitko da ih je prosječnoj osobi nemoguće “dešifrovati” i to je problem koji desetljećima bezuspješno pokušavaju riješiti tehnološke kompanije, međutim, jedna od njih ne odustaje.

Google je na svojoj godišnjoj konferenciji održanoj u Indiji saopćio da sarađuje s farmaceutima kako bi riješio problem “doktorskog rukopisa”. Funkcija će biti dostupna putem Google Lens tehnologije te će omogućiti korisnicima da fotografišu recept ili da uploaduju fotografiju iz galerije. Potom će uslijediti obrada fotografije, a aplikacija će detektovati i izdvojiti lijekove navedene na receptu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ovo će funkcionisati kao pomoćna tehnologija za digitalizaciju pisanih medicinskih dokumenata tako što će uključivati farmaceute, no nikakva odluka neće biti donesena isključivo na osnovu rezultata ove tehnologije, saopćeno je iz Googlea.

Iz kompanije nije navedeno kada će funkcija biti dostupna korisnicima, ali je istaknuto da Indija ima najveći broj korisnika Google Lens tehnologije na svijetu. Ova zemlja je glavno tržište za Google jer u njoj živi 500 miliona njenih korisnika, prenosi klix.ba.