Zanimljiva rasprava: Trebaju li vas drugi častiti kad izlazite jer ste “student bez para”?

Student je izrazio zahvalnost osobanama koje "znaju kako je biti student".


bosnia and herzegovina convertible mark in the wallet
Foto: Envato

O navedenom pitanju se razvila zanimljiva rasprava na popularnoj web stranici Ispovesti, na kojemu je jedan student podijelio koliko je zahvalan takvim osobama, koje “znaju kako je biti student”.

 – Kad god izađem sa ljudima koji nisu studenti na piće, uvijek oni plate, uz izgovor ‘Ti si student’. Hvala im što poštuju to, i znaju kako je biti student. Sutra kad se zaposlim planiram sve te ljude zvati na jednu veliku večeru, čisto onako da im kažem ‘Onaj student sad radi i živi samostalno, jednim djelom i vaše zahvalnosti, napisao je.

Njegovu emociju zahvalnosti dijele i neki drugi čitatelji kojima ovakva gesta ne predstavlja problem niti dubiozu.

-Ja sam najzahvalnija kada to naprave prijatelji koji su godinu-dvije stariji od mene i rade, priznala je jedna čitateljica ove ispovijesti.

Drugi su pak čestitali na činjenici da autor ispovijesti shvata koliko mu pomažu osobe koje ga časte u periodu kad ne raspolaže većom svotom novca, te da im planira vratiti istom mjerom jednom kad se zaposli. No, nisu svi bili jednakog razmišljanja.

Kad si student nije sramota reći da nemaš novca?

Neki bi pak voljeli da se ovo suosjećanje onih koji zarađuju više nastavi i nakon što se ovjenčamo diplomom, ali, kako tvrdi, niko više nema razumijevanja, a i postane sramotno reći da nemaš novca, piše Moj Faks.

Uf, al’ nekako dok sam bila student, što zaradim to je za mene i za džeparac. Sad kad imam svoju obitelj i radim, nemam ništa samo za sebe. Plus dok sam bila student bilo mi je normalno da kažem da nemam para. Niko oko mene nije imao, pa smo se nekako krpili. Sad je glupo. I moram sve ispoštovati, svadbe, rodjendane, babinja, sve se očekuje. E da mi je da mi netko kaže ‘aj nemoj ti, mladi ste, gradite obitelj, imate malu djecu, piše druga pratiteljica ove stranice.

Ima i onih koje bi ovakva gesta uvrijedila

Bilo je naravno i onih koje ovakva gesta uvrijedi i koji bi ih radije izbjegli.

-Iako sam student, meni je bezveze da me bilo ‘ko časti, nebitno da li je student ili radi. Ja sam uvijek za to da svako plati svoj dio, piše ovaj čitatelj.

-Meni se isto desilo par puta, ali mene to ipak uvrijedi. Ako sam student nemoj me žaliti. Imam za kafe ako sam došla na kafu, smatra pak ova djevojka.

-Svaka njima čast, poštujem to, ali imaj malo i ti obzira. Ako si student i nemaš para onda nemoj ići na pića non-stop, ako znaš da su takvi i da će htjeti da plate. Ajde da me časte jednom, dva puta, ali da non stop prihvatam jer sam student, ne dolazi u obzir. Ne morate se viđati u kafiću. Kad imaš neki dinar počasti ih makar espresom od 150 din, majku mu, također je na tragu ovog razmišljanja i ovaj mladić.

-Zašto bih ja finansirala nekog studenta, jednom plaćam ja jednom neko drugi. Onaj ko ima obraza i nema novaca taj neće ići na kafe, taj neće prihvaćati da mu neko drugi plaća. Nisam je hodajući bankomat! Ako nemaš novaca možemo se družiti kod tebe kući, smatra ova čitateljica.

“Bankrotirat ću odmah po pronalasku posla…”

Ima i onih koji se brinu jer će, ako požele počastiti sve koji su njih častili tokom faksa, bankrotirati!

-I meni to rade, al’ kako da ja isplatim s jednom večerom 10 kafa. Bankrotirat ću odmah po pronalasku posla, dok počastim sve po redu, smatra pak ova osoba.

Časte li i vas prijatelji i poznanici koji rade samo zato što ste student?