Zagreb: Studenti Filozofskog fakulteta blokirali dekana u kabinetu puna dva i po sata

Grupa studenata, nezadovoljnih što im je uprava Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uklonila transparente s fasade fakultetske zgrade, fizički je u utorak, 24.05.2016. godine, na dva i po sata blokirala kabinet dekana Vlatka Previšića.


Foto: Jutarnji.hr
Foto: Jutarnji.hr

– Četrdeset studenata zviždi ispred dekanata zbog sistemskog ušutkivanja studenata, koje je svoj krajnji oblik doseglo ovaj vikend kad su mučki skinuti i ukradeni transparenti s fasade zgrade Fakulteta, a koji su kolektivno vlasništvo studenata. Dekan ne želi izaći iz kabineta. Oglušio se i na zvižduke, opisali su studenti ovaj događaj.

Zahtijevajući povratak uklonjenih transparenata s natpisima “Eppur si muove”, “FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja” i “FFZG protiv homofobije”, “Što je previše, Previšić je” studenti su protestovali bubnjanjem i zviždaljkama od podneva, zbog čega je dekan Previšić morao odgoditi oproštajnu posjetu s japanskim ambasadorom, najavljen za 13.15 sati. U Kabinetu dekana to je protumačeno diplomatskim skandalom.

– Pravo je studenata da izražavaju svoja neslaganja i mišljenja na demokratski način, ali pritom se ne može blokirati svakodnevni rad zaposlenika fakulteta i ometati nastavu fizičkim zaprečavanjem. Nije demokratija stvaranje buke, to nije akademski, prokomentarisao je za “Jutarnji” dekan Previšić.

– Studenti su transparente okačili prije mjesec i po dana, a da nisu ni od koga tražili odobrenje. Gotovo ih je već vjetar potrgao. Ipak sam kao čelnik institucije dužan štititi izgled zgrade, objašnjava Previšić.

(Jutarnji.hr)