Za predsjednicu Unije studenata FBiH jednoglasno izabrana Alisa Dedić

"Trudit ću se da opravdam povjerenje i da zajedničkim snagama unaprijedimo položaj studenata," kazala je Dedić.


Alisa Dedic

Na sjednici osnivačke Skupštine Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine (USFBiH), za predsjednika Skupštine je izabran Adnan Muratović, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, delegat ispred Studentskog parlamenta UNSA.

Nakon dugog niza godina rada s ciljem osnivanja Unije studenata FBiH, jučer su se u Tuzli okupili studenti/delegati s četiri javna univerziteta u FBiH: Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, Unija studenata Univerziteta u Bihaću, Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Studentski parlament Univerziteta u Tuzli, kako bi izabrali radna tijela koja će u narednih godinu dana predstavljati i zastupati studente u FBiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Za članove nadzornog odbora USFBiH izabrani su: Ismir Halač (SPUS ), Iris Bužonja (USUB), Kenan Begović (Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru)

Za predsjednika USFBiH jednoglasno je izabrana Alisa Dedić, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli (SPUT), a za zamjenika predsjednika USFBiH Belmin Fajić (USUB).

Predsjedništvo USFBiH čine: Alisa Dedić (SPUT), Belmin Fajić (USUB), Faruk Dević (SPUS ), Inela Subašić (SPUS), Najda Dautović (USUB ), Emanullah Hukić ( Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru ), Maida Šljivić (SPUT), Amila Omersoftić (SPUT), Mehmed Proho (Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru) i Adnan Kovačević (USUB).

Za sekretara USFBiH je izabrana je Amina Šečunović, iz reda delegata Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

U prvom obraćanju, predsjednik Skupštine USFBiH Adnan Muratović izrazio je zadovoljstvo što je pokrenuta pozitivna priča koja je dobila svoj epilog u održanoj osnivačkoj skupštini Unije, na kojoj su postavljeni temelji daljeg djelovanja tog tijela, koje će u budućnosti nositi zajedništvo studentskog tijela Federacije Bosne i Hercegovine i napredak obrazovanja općenito u Bosni i Hercegovini.

Prva predsjednica USFBiH Alisa Dedić je pored ostalog kazala da na svim univerzitetima položaj studenata nije na zadovoljavajućem nivou i nerijetko su im uskraćena prava koja su garantovana zakonima i drugim pravnim aktima.

 – Pred nama je mnogo posla, a s timom mladih i entuzijastičnih studenata koji su izabrani, trudit ću se da opravdam povjerenje i da zajedničkim snagama unaprijedimo položaj studenata, kazala je Dedić.

Unija studenata FBiH je legitiman predstavnik svojih članica čiji je osnovni cilj da zaštiti i unapređuje studentska prava, te osigura bolje uvjete za usvajanje znanja.

US FBiH bit će direktno uključena u proces izrade i provođenja strategija prema studentima u Federaciji BiH s ciljem doprinošenja usvajanju i provođenju mjera prema studentima i programa djelovanja za studente koji najviše odgovaraju potrebama i pitanjima studenata.

Kako je iz USFBiH najavljeno, detaljnije informacije o programu rada za tekuću godinu bit će blagovremeno dostupne javnosti po okončanju administrativno-tehničkih procedura registracije u nadležnom federalnom ministarstvu.

Skupština je održana u Amfiteatru “Martin Luther King” Kampusa Univerziteta u Tuzli.