Vrlo važno za studente: Koliko dugo hrana smije stajati na sobnoj temperaturi?

Pripazite na hranu koju vam mama šalje, a evo zašto.


Foto: Envato
Foto: Envato

Znate ono kad dođete kući za vikend pa ti mama spakuje ostatke od nedjeljnog ručka da imaš za večeru kad se vratiš navečer u dom ili stan. Ako putuješ više od dva sata, radije pojedi večeru u tramvaju ili autobusu.

 – Zaboravite li spremiti u frižider ostatke hrane koji se hlade na sobnoj temperaturi duže od dva sata, najbolje ih je baciti, upozoravaju američki stručnjaci. Nakon dva sata na sobnoj temperaturi bakterije će se početi ubrzano razmnožavati, pa se povećava rizik od trovanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U svakom slučaju bolje spriječiti tegobe nego ih liječiti, a da biste to učinili, najbolje je ubrzati hlađenje hrane: ostatke podijelite u manje, plitke posude kako bi se brže ohladile i pričekajte da se ohlade na sobnu temperaturu. Ako je u prostoriji toplije od trideset stepeni, hranu se savjetuje staviti u frižider već nakon jednog sata.

Kad je riječ o stavljanju vruće hrane u frižider stručnjaci kažu da nije problem u jelu koje pokušavate ohladiti, nego u ostalim namirnicama koje se nalaze u frižideru. Tako se, na primjer, zbog kondenzacije vode u frižideru namirnice poput salate mogu znatno brže pokvariti, piše Punkufer.

 – Stavite li vruću hranu ili vruću tekućinu u frižider, osim što im nutritivne vrijednosti mogu pasti, vaš će frižider morati intenzivnije raditi. Možete staviti blago vruću hranu u frižider, ali pričekajte da se temperatura hrane spusti na sobnu temperaturu prije stavljanja u frižider, kaže nutricionistica dr. Anju Sood.