Vrijedne novčane nagrade: Poziv za projekat Općine Stari Grad

"Modern Renewables - Brighter Future" svojim dizajnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom otvara nove perspektive te zadovoljava sve društvene, ekološke, kulturološke i estetske aspekte. Ovim projektom potenciramo razvoj naše lokalne zajednice i omogućavamo napredniji razvoj društva modernog doba. Poziv je namijenjen studentima i studenticama Univerziteta u Sarajevu, koje između ostalog očekuju vrijedne nagrade.


DSC 0009 800x532
Solvis.hr
Poziv važi za studente i studentice svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, bez obzira na to da li se radi o redovnim, samofinansirajućim ili vanrednim studentima i studenticama. Za organizaciju i sam poziv zaduženi su Općina Stari Grad i Udruženje inžinjera na globalnom nivou za BiH (IEEE-Institute of Electrical and Electronics Engineers). Riječ je o projektu “Modern Renewables – Brighter Future” a podrazumijeva izgradnju solarnog stabla u Starom gradu, prenosi stipendije.ba. Autori i autorice imaju zadatak da ponude najinovativniji i najkreativniji prijedlog solarnog stabla, za šta su predviđene nagrade. Cilj projekta je da građani građanke budu upoznati s prednostima korištenja obnovljivih izvora energije, te da studenti i studentice Univerziteta u Sarajevu budu potaknuti da radom i zajedničkim djelovanjem unaprijede ambijent življenja u zajednici.
Posebno zadovoljstvo za kreatore i kreatorke predstavlja činjenica da će solarno stablo biti postavljeno na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, te će imati multifunkcionalnu ulogu. Jedna od takvih jeste i punjenje prijenosnih računara, mobitela, tableta, putem USB ulaza, utičnica ili ipak beskontaktnog napajanja. Pored toga, sadržavat će neprekidan prikaz važnih gradskih lokacija, telefonskih brojeva, ustanova i adresa, na LCD televizorima. Neosporno je da će imati bolji utjecaj na privlačnost turista.
Trg Alije Izetbegovica panoramio 1 datoteka
Wikimeda Commons
-Prva faza projekta podrazumijeva izradu idejnog rješenja izgleda i dizajna solarnog stabla u Starom Gradu. Kako bismo animilirali studente i studentice da se uključe u ovaj projekat, odlučili smo da upravo oni dizajniraju izgled budućeg stabla, pojasnili su u IEEE BiH.
Zainteresovanim studentima i studenticama je prepušteno na slobodnu volju da li će raditi individualno ili u timovima od pet članova i članica. Bitna naznaka je da je postavljen fiksan rok, koji je već u toku, za izradu idejnog rješenja i važi 45 dana, odnosno do 24. marta 2019. godine.

-Po okončanju roka za prijavu idejnog rješenja bit će provedena evaluacija, u skladu s propisanim kriterijima. U saradnji sa Općinom Stari Grad bit će organizovano javno predstavljanje rješenja koja su ušla u uži krug, te će biti izabrano i najbolje ponuđeno rješenje, a autori i autorice najboljeg rješenja bit će nagrađeni, istakli su u IEEE BiH.

Nagradni fond za najbolje ocijenjeni rad iznosi 2.500 KM.

Neophodna dokumentacija: poziv, projektni zadatak, kriteriji ocjenjivanja pristiglih rješenja, lokacija i prijavni obrazac, dostupni su na linku.
Prema projekcijama, potrošnja električne energije do 2030. godine bi se trebala povećati za 50%. Ukoliko se prati ovaj trend razvoja dolazi se do zaključka da su obnovljivi izvori električne energije, kao što je sunčeva energija, neizostavan dio naše budućnosti jer su rezerve konvencionalnih izvora sve manje, navedeno je u Novinskoj agenciji “Patria”.
(STUDOMAT.ba)