Vojvodić: Kupovina diploma narušila ugled visokoškolskog sistema

Šta kaže direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS o kupovini diploma?


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Biljana Vojvodić, rekla je za RTRS da je kupovina diploma ogroman problem o kojem se mnogo priča, ali, kako je rekla, nije bilo dovoljno dokaza da se dokaže ova pojava.

Naglasila je da je u postupcima akreditacije visokoškolskih ustanova, koje su obuhvaćene akcijom „Klaster“ zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma, ništa nije ukazivalo da postoji ikakva zloupotreba, jer bi se u tom slučaju zaustavio proces akreditacije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Mi provjeravamo usklađenost rada sa standardima, a ovakve pojave se mogu se otkriti samo kroz istražne radnje. U postupcima akreditacija zakonitost se prodrazumijeva, ističe Vojvodićeva.

Ona je dodala da je od Agencije za visoko obrazovanje zatraženo da se privremeno obustavi proces reakreditacije za određene institucije gdje je taj proces u toku, a kako bi se nakon započete istrage vidjelo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad.

Uhapšeni u akciji „Klaster” osumnjičeni su za izdavanje lažnih diploma fakultetskih ili drugih ustanova. Radi se o radnicima i visokim zvaničnicima univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Vojvodićeva je naglasila da ova afera narušila ugled visokoškolskog sistema i ustanova, te će, kako je rekla, trebati vremena da se taj ugled i povjerenje vrati, piše Bl-portal.com.