Voćkice vam neće život uništiti: Zdrave namirnice koje jedemo pogrešno

Bitnost prehrane, zdravih namirnica, sve manje je fokus pažnje, kako studentima i studenticama, tako i svakoj trećoj osobi na svijetu, kojoj su, inače, takve namirnice od izuzetne važnosti. U moru savjeta pronašli smo neke koji su uistinu korisni, a tiču se – hrane. Kako bez muke oguliti omiljeno voće ili ne baciti pola jabuke saznajte u nastavku.


Gotovo da nema osobe kojoj hrana ne predstavlja užitak. Jedna je to od osnovnih čovjekovih potreba, a kada jedemo ne razmišljamo pretjerano o načinu na koji to činimo. Međutim, kao za sve, i za jedenje postoje ispravni i neispravni načini i tehnike. Donosimo vam popis pet zdravih namirnica koje vjerojatno jedete pogrešno te ispravne načine za njihovo konzumiranje.

  1. Jabuke

Sočne jabuke česta su voćka u studentskoj prehrani (živjela menza!). No isto tako, često ih jedemo na pogrešan način pa od iste te voćke u otpadu završi čak 30%. Sljedeći puta kad vam ruka posegne za jabukom, umjesto slatkog zagriza po sredini voćke, počnite jesti od vrha prema dolje – jezgra će jednostavno nestati, a plod biti u potpunosti iskorišten.

  1. Narandže

Vjerovatno nema osobe kojoj guljenje narandže bar jednom nije uzrokovalo dizanje kose na glavi. Ali nije kriva narandža nego neispravna tehnika guljenja. Tajna je u tome da nožem odrežete vrhove te napravite prorez po sredini i voćka će se sama odrolati!

 

  1. Nar

Nar ili šipak je voće koje mnogi vole jesti. A čistiti? Vjerujemo malo ko. Umjesto borbe i mrcvarenja bobičastog ploda, prerežite nar na četiri dijela, stavite u posudu s hladnom vodom i jednostavno razdvojite sjeme od kore. Neželjena kora sama će isplivati na površinu i vaš zdravi obrok spreman je za uživanje.

  1. Banane

Kad su u pitanju banane, možete pomisliti da nema ispravnog načina za guljenje, ali – varate se. Preporučuje se bananu guliti od dna prema vrhu, kako bi izbjegli neželjene konce koje sadrži kora voća.

  1. Pistacije

Ljubitelji ovoga orašastog ploda često se susreću s polomljenim noktima zbog nedovoljno otvorene ljuske. Savjet je da umjesto noktom, ljusku razdvojite – drugom ljuskom (onom koju ste prethodno uspjeli otvoriti).

STUDOMAT.ba


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X