Voćkice vam neće život uništiti: Zdrave namirnice koje jedemo pogrešno

Bitnost prehrane, zdravih namirnica, sve manje je fokus pažnje, kako studentima i studenticama, tako i svakoj trećoj osobi na svijetu, kojoj su, inače, takve namirnice od izuzetne važnosti. U moru savjeta pronašli smo neke koji su uistinu korisni, a tiču se – hrane. Kako bez muke oguliti omiljeno voće ili ne baciti pola jabuke saznajte u nastavku.


fruit salad istock

Gotovo da nema osobe kojoj hrana ne predstavlja užitak. Jedna je to od osnovnih čovjekovih potreba, a kada jedemo ne razmišljamo pretjerano o načinu na koji to činimo. Međutim, kao za sve, i za jedenje postoje ispravni i neispravni načini i tehnike. Donosimo vam popis pet zdravih namirnica koje vjerojatno jedete pogrešno te ispravne načine za njihovo konzumiranje.

  1. Jabuke

Sočne jabuke česta su voćka u studentskoj prehrani (živjela menza!). No isto tako, često ih jedemo na pogrešan način pa od iste te voćke u otpadu završi čak 30%. Sljedeći puta kad vam ruka posegne za jabukom, umjesto slatkog zagriza po sredini voćke, počnite jesti od vrha prema dolje – jezgra će jednostavno nestati, a plod biti u potpunosti iskorišten.

  1. Narandže

Vjerovatno nema osobe kojoj guljenje narandže bar jednom nije uzrokovalo dizanje kose na glavi. Ali nije kriva narandža nego neispravna tehnika guljenja. Tajna je u tome da nožem odrežete vrhove te napravite prorez po sredini i voćka će se sama odrolati!

 

  1. Nar

Nar ili šipak je voće koje mnogi vole jesti. A čistiti? Vjerujemo malo ko. Umjesto borbe i mrcvarenja bobičastog ploda, prerežite nar na četiri dijela, stavite u posudu s hladnom vodom i jednostavno razdvojite sjeme od kore. Neželjena kora sama će isplivati na površinu i vaš zdravi obrok spreman je za uživanje.

  1. Banane

Kad su u pitanju banane, možete pomisliti da nema ispravnog načina za guljenje, ali – varate se. Preporučuje se bananu guliti od dna prema vrhu, kako bi izbjegli neželjene konce koje sadrži kora voća.

  1. Pistacije

Ljubitelji ovoga orašastog ploda često se susreću s polomljenim noktima zbog nedovoljno otvorene ljuske. Savjet je da umjesto noktom, ljusku razdvojite – drugom ljuskom (onom koju ste prethodno uspjeli otvoriti).

0b99655804e03de173a78dd62fa86f3b header

STUDOMAT.ba