Vlada ZDK utvrdila upisnu politiku na Univerzitetu u Zenici: Riješeno pitanje stipendija i studentskog smještaja

Uvećan budžet za stipendija, a Vlada ZDK će uvećati i iznos participacije za smještaj u studentskim domovima.


unze 1
Foto: Zenicainfo.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Odluku o utvrđivanju upisne politike na Univerzitetu u Zenici (UNZE), politike stipendiranja i smještaja studenata u studentske centre – potvrdila je Feni resorna ministrica obrazovanja Draženka Subašić.

Odlukom je definirano da će i djeca čiji su roditelji ili staratelji korisnici socijalne pomoći, a sa stalnim mjestom prebivalištva na području ZDK, moći ostvarivati pravo upisa i na fakultete zeničkog univerziteta mimo odobrene upisne kvote te na teret Vlade ZDK.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Osim korisnika socijalne pomoći, pravo upisa na fakultete UNZE-a na teret ovog ministarstva i vlade imat će i djeca bez roditeljskog staranja koja su smještena u socijalnim ustanovama za smještaj djece i omladine, istakla je Subašić.

Trenutno dvoje studenata, štićenika Javne ustanove Dom porodica Zenica, studira na zeničkim fakultetima, a ukupno ih na bh. fakultetima studira šestero. Ovi će đaci ostvarivati i dodatne bodove na konkursu za stipendije Vlade ZDK, kao i studenti s invaliditetom te posebno nadareni studenti.

Definirana je i lista deficitarnih zanimanja, na kojoj se nalaze studenti koji se obrazuju za buduće doktore medicine, edukatore rehabilitatore, magistre farmacije, inžinjere geodezije, profesore fizike te nekoliko inžinjerskih zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija. Ministarstvo je za studentske stipendije za ovu godinu osiguralo 1.000.000 KM, što je, ističe Subašić, za 100.000 KM više nego protekle godine.

– Kolika će biti visina studentskih stipendija, zavisit će od broja studenata koji će aplicirati, jer se odobreni iznos dijeli na broj studenata koji ispunjavaju uslove za ove stipendije, napominje Subašić.

U cilju poboljšanja studentskog statusa te podrške studentiskim centrima za prevazilaženje troškova poslovanja uvećanih inflacijom, Vlada ZDK će uvećati i iznos participacije za smještaj u studentskim domovima.

Trenutno ta participacija iznosi 219 KM po studentu, a pravo na smještaj u studentskim domovima imaju studenti koji ne koriste pravo na neku od stipendija, koje dodjeljuje Vlada ZDK.

Naime, osim stipendija Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, već nekoliko godina studenti iz tog kantona imaju priliku ostvariti i pravo na stipendije Ministarstva za boračka pitanja ZDK.