Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu obilježava 70 godina postojanja

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, koji proslavlja jubilarnih 70 godina postojanja, danas je regionalni lider i prepoznatljivi evropski partner sa prestižnim univerzitetima. Kroz organizirane događaje Veterinarski fakultet će javnosti približiti plemenitost svoga posla i važnost uvođenja najsavremenijih naučnih standarda u obrazovanje.


IMG 8c518cff4486bfaa7eb53827ba52a841 V

U utorak 19. novembra 2019. godine na Veterinarskom fakultetu je organiziran susret sa čuvenim profesorom iz 1. generacije diplomanata Veterinarskog fakulteta prof. dr. Hamdom Lokvančićem, jednim od prvih Humboldtovih stipendista u bivšoj državi. Njegovi hrabri podvizi inspirirali su čuvena filmska imena koja su po istinitom događaju snimili kratki film „(A)Torzija“, više puta odlikovan sjajnim nagradama, kao i najvećim evropskim priznanjem, „Srebrenim medvjedom“, prenosi unsa.ba.

Advertisements

Istog dana predstavljena je i monografija povodom 70. godišnjice Veterinarskog fakulteta, te prikazan film „Jedan dan u životu studenta Veterinarskog fakulteta“.

U četvrtak 21. novembra 2019. godine u 20:00 sati bila je upriličena svečana akademija u Narodnom pozorištu. Akademiji su prisustvovali uvažene kolege, dekani veterinarskih fakulteta i predstavnici veterinarskih instituta iz regije i svijeta. Zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama za uspjeh Veterinarskog fakulteta bile su uručene povelje i plakete.

Advertisements

U petak 22. novembra 2019. godine u 10:00 sati na Veterinarskom fakultetu održat će se posve novi koncept panel-diskusije namijenjen studentima Veterinarskog fakulteta ali i korisnicima veterinarske znanosti: industriji, vladinim i naučnim organizacijama, proizvođačima hrane, držateljima životinja itd. Panel „Veterinarska edukacija – pogled u budućnost“ je zamišljen kao novi koncept u našem diskursu. „Panelisti su uvaženi svjetski eksperti i lideri svoje oblasti, poput eksperta za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju prof. dr. Ehaba Abu-Basha te počasnog predsjednika Asocijacije veterinarskih fakulteta mediteranskih zemalja prof. dr. Andrea Laurenta Parodija i mnogih drugih uvaženih kolega iz regiona. Odgovorit ćemo na pitanja kao što su: šta je to dobro, a šta loše, šta mijenjati u edukaciji i znanosti i kako je unaprijediti. Okupili smo dokazane lidere u svojim profesijama koji će i vama biti zanimljivi sagovornici u mnogim životnim temama“, ističu sa Veterinarskog fakulteta.

(STUDOMAT.ba)