Uz ovih pet studentskih savjeta pronađite motivaciju ujutro

Ako niste jutarnji tip osobe i ustajanje iz kreveta posmatrate kao zastrašujući zadatak, pokušajte ovih pet jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći da ujutro budete motivisani i puni energije.


Woman In Bed Waking Up Snoozing Alarm Clock Mobile Phone
Ilustracija: Envato

1. Istezanje

Čim se probudite, stvorite naviku raditi jednostavne vježbe istezanja. To će povećati proizvodnju serotonina i dopamina u tijelu, zbog čega ćete imati više energije za dan pred vama. Za početak, možete probati kratko istezanje u krevetu. Dok ste još u pidžami, odmah nakon alarma, umjesto da ga odgodite ili odmah krenete čitati portale i gledati društvene mreže, probajte petominutno istezanje. Kasnije, pređite na istezanje na prostirki za jogu, koje također ne mora biti duže od pet minuta, savjetuje Ultra.ba.

2. Pospremite krevet

Spremanje kreveta odvodi vas od negativnih misli ujutro (ako ih imate) i momentalno daje osjećaj dostignuća. Od jutra ćete se osjećati energično i spremno započeti druge zadatke – sitnica zbog koje će vaš dan započeti sa osjećajem da u životu imate red i sve pod kontrolom. Iako je navika spremanja kreveta prvenstveno imala estetsku funkciju, danas je dokazano da to utiče pozitivno i na čovjekovu psihu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. Slušajte muziku

Vašu jutarnju rutinu možete učiniti zabavnijom dodavanjem muzike koja će prirodno razbuditi tijelo. Možete napraviti jutarnju listu za reprodukciju i uključiti motivacijske pjesme koje će uticati na dizanje energije. Muzika je lijek za mnoge probleme, a slušanje omiljenih stihova direktno utiče na vašu produktivnost, želje, ambicije, optimizam, ali i emocije.

4. Bilježite ciljeve

Nije bitno kojim redom, ali preporučujemo da kratku listu dnevnih ciljeva zapišete u krevetu, odmah nakon buđenja. Još uvijek sanjivi, tada smo puni pozitivne energije i entuzijastičnih zamisli, koje tokom dana blijede. Izdvojite dvije minute da zapišete šta želite ostvariti toga dana, a navečer napravite analizu postignutih ciljeva. Zapisivanje možete obaviti i uz prvu jutarnju kafu ili doručak.

5. Obratite se voljenim osobama

Najveća motivacija i inspiracija svima nama, čime god se bavili, jesu naši bližnji. Zbog toga, dan ne treba počinjati bez toplih riječi upućenih najdražim osobama. To može biti „dobro jutro“, „volim te“, „želim ti uspješan dan“ ili nešto drugo vama bitno. Razmjena lijepih riječi sa vama bliskim ljudima dat će vam potreban vjetar u leđa da riješite sve zadatke i izazove koje imate pred sobom.