Uz ove savjete zaradite svoj prvi milion

 Uz ove savjete zaradite svoj prvi milion

Postati bogataš u svijetu kakav danas poznajemo, pomalo je postalo tabu tema. Ako vam neko kaže da je to moguće prije tridesete godine života, pomislit ćete da ta osoba fantazira.

1. Budite u stalnom lovu za novcem. U današnjem ekonomskom okruženju niko štednjom ne može dostići status milionera. Prvi korak jeste povećanje prihoda. Drugim riječima, ne zadovoljavati se onim što mjesečno zarađujemo.

2. Ne budi hvalisavci. Cardone ističe da je svoj prvi luksuzni sat ili automobil kupio tek kad su njegove kompanije i investicije počele proizvoditi sigurne izvore prihoda. Iako je već bio milioner, svoju Toyotu Camri je vozio sve dok je nije morao zamijeniti.

3. Štedite kako biste ulagali, a ne kako biste uštedjeli. Jedini razlog za štednju jeste investicija. Ostavite novac u sigurna, nedodirljiva pa ako hoćete i “sveta” mjesta i ne dirajte ga ni u slučaju nužde. Tek ako vam se pokaže prilika za dobrom investicijom, tek onda posegnite za tim novcem.

4. Izbjegnite kredite koji vam ne donose novac. Nikad ne uzimajte kredite ili zajmove ukoliko oni u konačnici neće rezultirati novim priljevom novca. Cardone ističe da je posudio novac za automobil nakon što je zaključio da će uz pomoć njega povećati svoje prihode.

5. Ponašajte se prema svom novcu kao prema ljubavniku. Neka vam novac postane prioritet u životu. Mnogi sanjaju za finansijskom samostalnošću, ali samo oni rijetki kojim to postane životni prioritet i uspiju.

6. Novac ne spava, novac ne poznaje satove, termine ili praznike, a ni vi ne biste trebali. Novac voli ljude sa dobrom radnom etikom. Cardone ističe da je kao 26-godišnjak radio u jednoj trgovini koja je zatvarala u 19 sati, međutim, on bi često ostajao i do ponoći samo kako bi ostvario još poneku prodaju.

7. Biti siromašan, nema potrebe za tim. Bill Gates je jednom rekao: “Ukoliko ste rođeni siromašni, krivica nije na vama, ali ukoliko umrete siromašni, jedini krivac ste vi sami”.

8. Pronađite nekog milionera da vam bude mentor. Pronađite svog bogatog uzora, izučavajte njegove postupke i pokušajte ih kopirati. Dakle, pokušajte činiti sve što je on činio na putu do statusa milionera.

9. Neka vaš novac obavlja teži dio posla. Neka novac koji ste investirali donosi više novca nego vaš rad. Cordone ističe kako je svoju prvu kompaniju pokrenuo s 50.000 dolara, koja mu je u zadnjih 10 godina donosila isto toliko novca mjesečno. Dakle investirajte novac u nešto što će uz minimalan rad donositi prihode.

10. Postavite sebi više ciljeve. Neka vam cilj ne bude milion, nego 10 miliona. Na svijetu ne postoji nedostatak novca, nego samo nedostatak ljudi koji razmišljaju “veliko”.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?