Usporavaju telefon: Ako imate ove aplikacije na mobitelu obavezno ih izbrišite

Dokazano je da se ove aplikacije tokom narednog ažuriranja kroz Play Store ili na neki drugi način mogu pretvoriti u dio sistema tj. maskirati u neki od Settings menija telefona ili tableta.


upset woman cry read text message on smartphone suffer from breakup with boyfriend in tears on couch
Foto: Envato

Google se trudi da Play Store bude što sigurnije mjesto, ali ne uspijeva u tome, jer se pojavljuju nove i nove i nove aplikacije svakodnevno, a ne može se za svaku odmah uočiti da su maliciozne.

Napadi zlonamjernih programera su postali sofisticirani i najčešće mogu da prevaziđu mašinske provjere, a ponekad je i čovjeku teško da utvrdi da se radi o aplikaciji koja neće biti OK prema telefonu ili samom korisniku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

S obzirom na to da su ovo gore dokazane stvari iz prakse već toliko puta, takoreći činjenice, potrebno je da preuzmete stvar u svoje ruke i ne instalirate svaku aplikaciju koja vam dođe pod prste, kao i da provjerite svaku od njih prije klika na Instaliraj.

Aplikacije sve češće pokušavaju da inficiraju telefone i tablete sa Android operativnim sistemom reklamama (adware), od kojih klikovima na njih zarađuju, a prikazuju se u svim menijima telefona – jednostavno iskaču sa svih strana i traju do 30 sekundi i ne mogu često da se sklone dok se odbrojavanje ne završi.

Ovakve reklame su dosadne, veoma nametljive i nanose štetu korisničkom doživljaju, ali i usporavaju performanse pametnog telefona. Zaista ih je teško ignorisati ili zatvoriti da biste se brzo vratili svojim igrama ili drugim svakodnevnim aktivnostima pomoću telefona.

Nove adware aplikacije mogu čak da se oglase tokom slušanja muzike ili gledanja videa i da se prikažu preko njih dok strimujete svoje omiljene pjesme ili serije!

Ono što je (daleko) gore jeste to što pomenuti oglasi, isporučeni kroz okvire legitimnih aplikacija preuzetih iz Play prodavnice, mogu direktno da se povezuju i sa (daleko) štetnijim malverom.

U suštini, ako niste pažljivi, možete na kraju biti izbombardovani dosadnim reklamama, plus prevareni od strane drugih zlonamjernih softvera koji bi vas mogli navesti da instalirate nova aplikacije u pokušaju da se riješite reklama iz aplikacija koje smo pomenuli prije njih, a ne biste se riješili ni jednih ni drugih…

Šta sve rade adware aplikacije:

 • Usporavaju telefon zbog rada u pozadini
 • Plasiraju reklame u svim menijima, koje ne mogu da se isključe
 • Plasiraju reklame čak i prilikom striminga muzike i videa
 • Crpe bateriju konstantnim radom u pozadini
 • Troše mobilni internet bez znanja korisnika
 • Mogu da izazovu instalaciju dodatnih aplikacija itd.

Izbrišite svaku od ovih aplikacija, ako ih imate:

 1. Walls light – Wallpapers Pack
 2. Big Emoji – Keyboard
 3. Grad Wallpapers – 3D Backdrops
 4. Engine Wallpapers – Live & 3D
 5. Stock Wallpapers – 4K & HD
 6. EffectMania – Photo Editor
 7. Art Filter – Deep Photoeffect
 8. Fast Emoji Keyboard
 9. Create Sticker for Whatsapp
 10. Math Solver – Camera Helper
 11. Photopix Effects – Art Filter
 12. Led Theme – Colorful Keyboard
 13. Keyboard – Fun Emoji, Sticker
 14. Smart Wifi
 15. My GPS Location
 16. Image Warp Camera
 17. Art Girls Wallpaper HD
 18. Cat Simulator
 19. Smart QR Creator
 20. Colorize Old Photo
 21. GPS Location Finder
 22. Girls Art Wallpaper
 23. Smart QR Scanner
 24. GPS Location Maps
 25. Volume Control
 26. Secret Horoscope
 27. Smart GPS Location
 28. Animated Sticker Master
 29. Personality Charging Show
 30. Sleep Sounds
 31. QR Creator
 32. Media Volume Slider
 33. Secret Astrology
 34. Colorize Photos i
 35. Phi 4K Wallpaper – Anime HD.

Postoji još jedan problem…

Dokazano je da se ove aplikacije tokom narednog ažuriranja kroz Play Store ili na neki drugi način mogu pretvoriti u dio sistema tj. maskirati u neki od Settings menija telefona ili tableta, što ih čini nemogućim za uklanjanje najvećem broju korisnika, prenosi Radio Sarajevo.

Zbog ovih opakih mogućnosti Google je do trenutka objave ovog teksta izbacio svih 35 aplikacija iz Play Store-a i one se više ne mogu pronaći tamo (za sada), a do momenta izbacivanja instaliralo ih je preko dva miliona ljudi.

Ako imate neku od ovih aplikacija gore – odmah je izbrišite – a ako se update verzije već desio i vidite dvije iste ili slične aplikacije za neki sistemski proces ili dio Settings menija, onda izbrišite onu koju ne potpisuje dobavljač Google ili proizvođač telefona. Sve aplikacije nalaze se u Settings >Applications.