Uprava Internacionalnog univerziteta u Goraždu obmanula stotine studenata

Uprava ovog fakulteta izigrala ugovore sa saradnicima i uposlenike upetljala u nezakonite radnje.


IUS
Foto: Internacionalni univerzitet u Goraždu / Avaz

Studiranje na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu sa svim opcijama međunarodne saradnje sa stranim studentima putem Zaklade Europa, priča je koja je trebala osvjetlati obraz bosansko-hercegovačkog visokog školstva, a svim sudionicima dati dodatnu platformu za napredak i saradnju.

Projekat od javnog interesa postao je predmetom zloupotrebe Uprave univerziteta, konrektno Edine Brutus, generalne menadžerice, te vlasnika njene snahe Elme Brutus i Emira Duranovića, koja je obećavala puno, a potom izigrala i izložila javnoj osudi ljude koji su svoj integritet založili da projekt uspije. Isti ljudi sada obećano traže sudskim putem, a reputacijska šteta je ogromna.

Cijela priča otišla je toliko daleko da je poslovanje predmetnog univerziteta došlo pod lupu istražnih institucija BiH, dok se Uprava univerziteta brani bacajući saradnike i uposlenike u medijsko blato, a studente ostavljajući bez adekvatnih akademskih isprava, u neizvjesnosti, negirajući da su studenti ikada bili upisani na tu visokoškolsku instituciju, iako postoji dokumentacija, transakcije i svjedoci koji svjedoče suprotno.

Ostali i bez uslovne akreditacije

Sve ove okolnosti kulminirale su gubitkom uslovne akreditacije univerziteta u septembru ove godine, nakon što evidentirani problemi nisu otklonjeni ni nakon roka od dvije godine koji je univerzitet dobio da bi otklonio sporne tačke poslovanja. Osim toga, odgovorne osobe na čelu univerziteta mijenjaju se svako nekoliko mjeseci, dok se vlasništvo prenosi s jedne na drugu spornu ličnost, pod sumnjivim okolnostima kupovine. Sumnja se i na prodaju diploma i pozivnih pisama stranim licima u svrhu ostvarivanja boravka u BiH.

Saradnici koji su posredovali pri upisu stranih studenata na univerzitet, kao i uposlenici univerziteta, mjesecima nisu medijski istupali kako bi pokušali doći do mirnog rješenja i zaštititi studente, dok je univerzitet medijima u toku pregovora dostavljao netačna saopćenja u kojima se ograđuju od stranih studenata i krivnju za neispunjene obaveze prema studentima svaljuju na uposlenike, posredničku tvrtku i zakladu koja je omogućila ove projekte, piše Avaz.ba.

Mevledin Jašarević – “prijetili su mojoj obitelji i lažno se predstavljali u moje ime”

Kao generalni sekretar univerziteta, jos od 2016.godine Mevledin Jašarević svjedočio je zajedno s ostalim saradnicima brojnim nepravilnostima, nezakonitim radnjama i prijetnjama koje je prijavio nadležnim institucijama. Prema njegovim riječima, stanje je postalo nepodnošljivo do te mjere da je primao prijetnje sigurnosti svoje porodice, djece, kao i ličnom integritetu. Sustavno se radilo mimo zakona, a u vlastitom interesu, pritom uništavajući dokumentaciju i dokaze uz ucjenjivanje uposlenika.

Fadil Tanjo: “Uposlenici bili izloženi mobingu i manipulacijama”

Iako je od uprave univerziteta pozvan i izabran na mjesto predsjednika upravnog odbora, kao stručnjak koji bi svojim znanjem doprinio razvoju univerziteta, dobivanju akreditacije i ostvarivanju napretka lokalne sredine, Fadil Tanjo bio je izložen pritiscima, mobingu i uskraćivanju neophodnih informacija o stanju na univerzitetu, posebno u pogledu financijskih izvještaja koji su mu trebali biti predočeni u okviru njegovih nadležnosti.

Prema njegovim riječima, unatoč zapaženim rezultatima u pogledu otklanjanja nedostataka u akademskim procesima, Edina Brutus je poduzela sve kako bi ostalim uposlenicima zabranila da kontaktiraju s njime, pokušavajući zataškati svoje nezakonite radnje za koje je očekivala da neće dobiti podršku. Borba za univerzitet perspektivnih pojedinaca stalno je bila sabotirana, a sve je rezultiralo otpuštanjem radnika i uklanjanja onih najborbenijih koji su željeli da ovaj projekt u zajedničkom interesu svih strana uspije.

Iako je univerzitet zamišljen s plemenitim ciljem uz entuzijazam pojedinaca, bilo je vidljivo da se ide u pogrešnom smjeru. Svoja saznanja iako je prijavljivao nadležnim institucijama, nije nikada došlo do pravosudnog epiloga svega navedenog. Univerzitetu je srozan ugled, ostao je bez akreditacije i većine osoblja i akademskog kadra.

Hajriz Bećirović: “Naš rad je bio primjer društvene odgovornosti”

Upitan o njegovoj ulozi u radu Univerziteta u Goraždu, Hajriz Bećirović ističe da je saradnja sa kolegama i tvrtkom European education, research and development d.o.o. na čelu s Kajom Imširović, od samog početka bila u duhu društvene odgovornosti i ispunjavanja obveza preuzetih prema partnerima i italijanskim studentima.

Od bilo kakvih nepravilnosti u radu univerziteta Bećirović se ograđuje tvrdnjom da kada je vidio nezakonite i neodgovorne postupke Edine Brutus, i upitnu budućnost Univerziteta pod takvim vodstvom, te kada je postalo očigledno da se vrijedni uposlenici kažnjavaju neprikladnim odnosom i otkazima, povodom toga daje ostavku na mjesto rektora jer nije htio raditi u takvim uslovima. Sa svim svojim saznanjima Hajriz je upoznao nadležno ministarstvo.

Koja je uloga posredničke tvrtke?

European education, research and development d.o.o. Zenica na čelu s direktoricom Kajom Imširović, tvrtka je koja je u saradnji sa Zakladom Europa stranim studentima pružala administrativnu podršku u smislu posredovanja i ishodovanja potrebne dokumentacije, organizacije stranih predavača, te je pokazala interes za kupovinom univerziteta.

Nakon sklopljenog ugovora o saradnji s namjerom kupovine, doznačila je u tu svrhu značajna sredstva na račun Univerziteta o čemu postoje dokazi o transakcijama, fakture i ugovori obostrano ovjereni. U toku procesa direktorica Kaja Imširović primijetila je da gore spomenuta Uprava sastavljena od Edine i Elme Brutus, te Emira Duranovića, povlači u stvarnosti poteze koji su suprotni dogovorenom, te podnosi protiv istih lica krivičnu prijavu za prijevaru.

Ista dešavanja se ne uspijevaju sporazumno riješiti, a u međuvremenu se univerzitet prodaje trećem licu, Mehmetu Naci Efe, a potom I Mohammadu Khamis Jalal. Dokumentacija o stranim studentima najednom nestaje, transakcije se negiraju, i osporava se boravak i studiranje stranih studenata na Univerzitetu.

Tada je već postalo jasno da je European education, research and development d.o.o izigran te da će se situacija morati rasplesti sudskim putem. Iako je dogovoreno da će se doznačena sredstva u slučaju raskida ugovora vratiti, očekivano ista sredstva nisu vraćena, već su završila u džepovima gore spomenutih vlasnika.

Koja je sudbina talijanskih studenata?

Talijanski studenti u ovom su procesu ostali zakinuti za dio onoga što im je obećano. Suradnja je ispočetka krenula kako treba, kontaktirali su uglavnom s Kajom Imširović koja im je uredno obezbijedila sve potrebno za studij u smislu dokumentacije i organizacije studiranja. Problem nastaje kada Univerzitet prestaje ispunjavati svoje dogovorene obveze, ograđujući se u potpunosti od njih tvrdnjama da nikada nisu bili studenti Univerziteta u Goraždu.

Tako sada I studenti čije je studiranje u toku, I oni koji su svoje studiranje završili, primorani su čekati rasplet ove administrativno-pravne situacije na vlastitu štetu. Neki od njih spremni za tržište rada ne mogu doći do svoje akademske dokumentacije koja im je nužna za utvrđivanje kvalifikacija u njihovoj državi.

Saopćenje kompanije European education, research and development d.o.o. Zenica na čelu s direktoricom Kajom Imširović.