Upoznajte Nerminu Mumić, dobitnicu ženske nagrade Tehničkog univerziteta u Beču

Nagradu su Nermini uručili rektor i nekoliko prorektora Univerziteta.


nermina
Foto: Facebook

Ženska nagrada TU Wien priznaje uspješne diplomirane žene sa univerziteta koje su realizovale projekte i/ili imaju uloge u svom profesionalnom životu koje su od posebnog društvenog, ekonomskog ili naučnog značaja. Kroz nagradu, TU Wien odaje počast diplomantima čija profesionalna biografija služi kao primjer studentima i učenicama, pružajući inspiraciju za njihov budući izbor karijere. Ženska nagrada je prvi put dodijeljena 2015. godine i dodjeljuje se svake godine.

Mumić je studirala tehničku matematiku na Tehnološkom univerzitetu u Beču. Magistrirala je poslovnu matematiku i statistiku. Potom su uslijedile aktivnosti u menadžment konsaltingu (nauka o podacima, rad na predviđanju i modelima rudarenja teksta).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2016. godine, nakon šest mjeseci, preselila se na Bečki Tehnološki univerzitet na istraživački projekat sa projektom disertacije iz tehničke matematike na temu otkrivanja prevara u strimingu muzike (fokus istraživanja: robusna statistika). Iz ovog istraživačkog rada 2019. godine nastao je spin-off ‘Legitary’, kompanija koju je osnovala zajedno sa svojim doktorskim mentorom prof. Filzmoserom i klijentom istraživačkog projekta, muzičkim poduzetnikom Günterom Loiblom, a čiji je izvršna direktorica.

Legitary je 2019. godine bila prva austrijska kompanija koja je pobijedila na vodećem svjetskom muzičkom start-up takmičenju Midem lab! Legitary je osnovao podružnicu u Kaliforniji.

Nermina Mumić je predstavljena u časopisu Forbes, na listi najboljih 30 ispod 30 godina, također je član Global Shapers zajednice.

Naše žene su izvanredne! Ogromno priznanje za Nerminu Mumić 🇧🇦, ona je dobitnica ženske nagrade Tehničkog univerziteta u…

Objavljuje Dr. Edhem ČustovićPetak, 10. ožujka 2023.