Upoznajte Nemanju: Završio dva fakulteta u roku i to sa odličnim ocjenama

Nemanja Aksić završio je dva fakulteta u roku sa prosjekom preko 9, a posao mu je ponudio čak i ministar.


Foto: N1

Kako je završiti dva fakulteta paralelno, u roku s izvrsnim prosjekom?

Advertisements

To zna Nemanja Aksić, student iz Bora koji od 2018. godine, kada je imao samo 23 godine, nosi titulu diplomiranog hemičara i diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Oba fakulteta je završio paralelno, u roku, i sa prosječnim ocjenama iznad devet. U žižu javnosti došao je kada mu je ministar prosvjete ponudio posao kako bi ostao da radi u zemlji.

Nemanja je prije nekoliko sedmica dva puta diplomirao. Devetke i desetke napunile su indekse mladog naučnika. Na Hemijskom fakultetu je sa prosječnom ocjenom 9,17 završio smjer opšte hemije, dok je na Elektrotehničkom fakultetu diplomirao fizičku elektroniku, smjer biomedicinski i ekološko inženjerstvo.

 – Bilo je turbulentno. Odluku da upišem dva fakulteta sam donio još u srednoj školi, logično. Bilo je dosta poteškoća, u smislu da po Zakonu o visokom obrazovanju država može da finansira samo jedan fakultet, tako da sam jedan fakultet plaćao četiri godine. Nisam mogao da primam stipendiju iako sam imao prosjek iznad devet. Iz tehničkih razloga. Sveukupno, dva fakulteta sam završio sa 480 ESPB poena i 80 ispita sam dao plus dva završna rada, objašnjava Nemanja u razgovoru za N1.

Foto: N1

Njegovi završni radovi na oba fakulteta su potencijalni patenti.

 – Sinteza molekulski obilježenih polimera, koji mogu selektivno da vežu UV filtere iz krema za sunčanje, koje se nađu u otpadnim vodama, jezerima ili bazenima, tamo gdje se ljudi kupaju. Poenta je da, naravno uz saradnju sa mentorom iz toga može da proizađe i patent, tako što bismo napravili komercijalno dostupan ketridž, ističe Nemanja.

Iako posao još uvijek nije počeo da traži, jer je odmah nakon diplomiranja upisao i master studije na hemiji, ponude se, kaže, nižu.

Advertisements

Od kada je njegova priča dospjela na društvene mreže, a potom i u medije, Nemanji se otvorilo oko petnaest potencijalnih radnih mjesta i u Srbiji, ali i u Americi i nekoliko evropskih zemalja.

Međutim, njegova priča stigla je i do srpskog ministra prosvjete Mladena Šarčevića koji je za njega imao ponudu.

 – Nisam ja inicirao, niti tražio posao od ministra, niti od bilo koga drugog trenutno, jer zaista nisam imao vremena, već je ministar izrazio želju da se vidi sa mnom i ponudio mi posao. On mi je ponudio posao u inovacionom Fondu za djelatnost, na projektu koji je trenutno aktuelan u saradnji sa Svjetskom bankom, koji radi na tome da privatnim firmama poveća i poboljša rejting na tržištu, pojasnio je Nemanja.

Foto: N1

A na tržištu rada u Srbiji, Mladen Šarčević vidi baš Nemanju i slične njemu, zato će, kako kaže, lista diplomaca sa najboljim rezultatima stići na adrese Privredne komore, instituta i naučnih institucija u zemlji.

U međuvremenu, diplomirani hemičar i inženjer eletrotehnike, inače i Petničar, za N1 kaže da ga razgovor za posao u Fondu za inovacionu djelatnost ga tek čeka:

 – Volio bih da mi se to svidi i da ostaem u Srbiji.

Ali dodaje da gdje god da njegovi prvi radni dani počnu, od svojih ambicija da nauci donese nešto novo, ne odustaje.