Upoznajte Muamera Dizdara – višeg asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu

Muamer Dizdar, nositelj je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za prvi i drugi ciklus,  trenutno je  zaposlen kao viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, i student je završne godine doktorskog studija. 


Razgovarala: Nejra Čehajić, STUDOMAT.ba

Advertisements

Možete li nam reći nešto o sebi?

Moje ime je Muamer Dizdar. Kao jedan od najuspješnijih studenata u akademskoj 2012/2013. i 2013/2014. nosilac sam Zlatne značke UNSA za I i II ciklus studija, a trenutno radim kao viši asistent za oblasti Organska hemija i Biohemija na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA.

S obzirom na to da ste završili Ekonomsku školu u kojoj ste imali Hemiju samo u prvom razredu, otkud ljubav prema toj prirodnoj nauci?

Da budem iskren, ni sam nisam siguran kako je počelo. Sjećam se početka čitanja i istraživanja stručne literature kao srednjoškolca. U moru tih informacija, zasigurno najveći dojam su ostavile raznolikost, mogućnosti izazivanja promjene materije, ali i one stvari koje uvijek ostaju nerazriješene i dozvoljavaju kreativnost.

Koliko je bilo potrebno odricanja da biste postigli odlične rezultate na Fakultetu?

U mom slučaju i ne mnogo, jer sam imao razvijen osjećaj odgovornosti prema vremenu. Smatram da je organizacija ključ uspjeha, te sam rijetko dopuštao da postanem rob obaveza i svakodnevnice.

Advertisements

Da li ste zadovoljni poslom kojim se sada bavite?

Da, jako! Heterogenost posla koji radim me ispunjava. U radnoj sedmici sam prvenstveno uključen u laboratorijski rad sa studentima. U ovakvom pristupu izučavanju hemije kao nauke, statičnosti nema mjesta i to je ono što meni odgovara.

Koja je tajna Vašeg uspjeha i šta biste savjetovali sadašnjim studentima?

Nemam neku tajnu, ali ako pored dobre organizacije moram izdvojiti ono što mi je pomoglo, to su definitivno samomotivacija i zadovoljstvo koje sam osjećao nakon svakog postignutog cilja. Sadašnjim studentima savjetujem da iskoriste bezbrojne mogućnosti koje im se nude. Znanje profesora i asistenata, studijske prakse i boravci na prestižnim svjetskim Univerzitetima, djelovanje kroz Studentski servis i nevladin sektor su samo neke od mogućnosti. Nulla dies sine linea!

Kakvi su Vaši planovi u karijeri?

Trenutno sam student završne godine doktorskog studija, pa se trenutno kao primarno postavlja okončanje istog. Međutim, siguran sam da tu neće biti kraj. Akademska karijera je nešto što nikada ne staje i svakom članu akademske zajednice omogućava i postavlja kao zadatak napredovanje.

(Nejra Čehajić/STUDOMAT.ba)