Upoznajte Enu, studenticu i organizatoricu prve konferencije potpuno posvećene mladim ljudima

Cilj joj je graditi mostove, kroz zajedništvo i osjećaj jedinstva za sve članove društva.


ena porca
Foto: Radiokameleon

Ena Porča ima 20 godina i studentica je Političkih nauka i međunarodnih odnosa na Sarajevo School of Science and Technology.

Djeluje u poljima zaštite životne sredine, te su klimatske promjene i ekologija ono u čemu je strastvena i vidi nastavak svog obrazovanja, kroz što će uvijek raditi na tome da edukuje druge o ovim temama i da zajedno mijenjaju navike koje mogu igrati veliku ulogu u budućnosti naše čitave planete.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Slobodno vrijeme koristi za slikanje i pisanje poezije, vraćajući se prirodi koja je na kraju pokretač svega i koja joj je inspiracija za sve čime se bavi. Također je aktivna u poljima zaštite ljudskih prava i angažovanja mladih u društvo, motivišući ih da budu vlastiti pokretači promjene koja nam je prijeko potrebna.

Ciljeva može biti mnogo, i nijedan nije izvan dohvata ruke, ali nekad treba birati svoje borbe i ono u čemu osjećamo da radimo srcem. Zagovornica je lomljenja stereotipa i stigme koja često okružuje naše društvo, zatvarajući put prema napretku i prema potpunoj slobodi svake individue ove zemlje. Cilj joj je graditi mostove, kroz zajedništvo i osjećaj jedinstva za sve članove društva.

ena porca
Foto: Radiokameleon

Promovišući vrijednosti Evropske Unije i integrisanja u istu, dijelim svakodnevno poruke mira i ljubavi, jer samo te vrijednosti mogu napraviti korak naprijed i sagraditi most koji se zapravo može prijeći. Njen cilj je dokazati da mladi ljudi mogu i žele biti promjena, da su sposobni za bilo šta što naume, te da oni nisu vođe budućnosti, već ovog momenta.

Neka od njenih postignuća:

Volontira na različitim festivalima i događajima od djetinjstva, Sarajevo Film Festival, Aljazeera Doc Fest, Skakavac Trail su samo neki, te 8 godina provela u ženskom omladinskom horu Chorus Cadenza kao i u školi slikanja Ex Artis. 2019 je bila učesnica programa američke ambasade na Youth Leadership programu u Daytonu, a sada, 2022, se vratila iz Renoa, Nevade sa programa SUSI for environmental issues and climate change, gdje je kao predstavnica svoje zemlje provela pet sedmica na intenzivnom programu učenja sa 20 drugih lidera iz cijele Evrope. Ove godine je također imala čast da postane Mladi Evropski Ambasador u mreži WeBalkans koja je posvećena povezivanju mladih lidera i aktivista iz šest zemalja Zapadnog Balkana, te promovisanju Evropskih vrijednosti i integracije Bosne i Hercegovine u EU.

Organizatorica je prve ikad TEDxYouth konferencije u BiH, potpuno posvećenoj mladim ljudima i njihovim idejama koje su vrijedne širenja. Radi ka tome da postane poduzetnica i ima mnoge druge projekte koji dolaze i koje planira organizovati, a jedan od njih je Climathon, eko-ideathon posvećen idejama i rješenjima problema u lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine koji su vezani za zagađenje zraka, vode i zemljišta, plastična zagađenja, zelenu ekonomiju i održivi razvoj Bosne i Hercegovine, piše Radiokameleon.ba.

Ovo je jedna od tema za koju me veže strast i ljubav i nešto na čemu ću nastaviti raditi u našoj zemlji, štiteći sve potencijale koje ona posjeduje. Iz ovog razloga je pozvana da budem učesnica na Medditerranean Initiative for Climate u Egiptu, kao jednu vrstu pripreme za COP-27, te na Medditerranean Youth Academy 2022.