Upoznajte Aminu Smajić, studenticu, web dizajnerku, make up artisticu, edukatoricu…

Amina o make up trendovima, trikovima i o tome kako da make up izdrži cijelu noć.


amina smajic make up
Foto: Instagram

Visočanka Amina Smajić je profesionalni make up artist i edukator, medicinski predstavnik, web dizajner i studentica 4.godine na zdravstvenim studijama. Kako je otkrila u razgovoru za portal Ljepota i zdravlje, u životu joj se poklopilo da sve radim ono što voli, te joj je svaka struka usko povezana.

Amina je medicinski predstavnik ispred više svjetskih poznatih brendova dermokozmetike, pa svoje klijentice voli da savjetuje uz šminkanje šta tačno da uvedu u svoju rutinu, kako bi što svježije izgledale.

Koji nas make up trendovi očekuju u narednom periodu?

 – Kao i ove sezone, mislim da će i u narednom periodu biti ista priča: što svježije i što prirodnije. Kada kažem što svježije, akcenat stavljam na što manje pudera, što više rumenila i highlightera, te naglašene trepavice. Mislim da za taj dan svaka mladenka ima posebnu ljepotu, koju ćemo samo malo istaknuti šminkom.

Koji su koraci najvažniji da bi make up izdržao cijelu noć?

 – Priprema kože je pola posla. Vjerovatno ste više puta čuli ovu rečenicu, vjerujte mi zlata vrijedi. Mnogi misle da je dovoljno nanijeti kremu na lice i potom krenuti nanositi puder, no to nije tačno. Ja svoje djevojke savjetujem, da ukoliko je moguće taj dan ili dan prije šminkanja odrade piling lica, da uklone mrtve stanice i da im lice izgleda svježije. U apotekama postoji veliki broj kremica koje zaglađuju lice, čine je mekšom te smanjuju vidljivost pora i bora oko očiju, usana i na čelu. Samim tim manja je vjerovatnost da će se puder skupljati na dijelovima i upadati u bore. Moj favorit za osobe sa masnom kožom lica bi bila krema SVR Sebiaclear mat+pores, fino mi ujednači ten, matira i lagano zagladi pore, a to mi je najvažniji faktor za dobar makeup.

Screenshot 1

Koji je vaš omiljeni make up trik?

 – Takozvani trik 3u1. Većinom to radim kada jako žurim. Ruž u roze nijansi nanesem kao sjenu, ruž i rumenilo. Većinom to bude Jane Iredale ruž u nijansi BLUSH. Pokušajte i vidjet ćete kako će vam se pravilnim blendanjem sve lijepo stopiti sa tenom.

Koji je to savjet koji najčešće dajete mladenkama?

 – Moje mladenke su ljubav! Stvarno gledamo da osim što istaknemo njihovu ljepotu i ustanemo zbog njih u 3 ujutro gledamo da im ubijemo tremu i nasmijemo ih ranom zorom. A savjet za naše osjećajne mladenke do sad je bio isti: iskoristite priliku dok ste u salonu da pustite koju suzu, nakon toga vas nema ko popravljati.

Za kraj, izdvojite jedan vaš omiljeni make up look.

 – Za kraj bih izdvojila dva najdraža i najtraženija looka. Kod mene je ili full make up ili no make up make up. Ne zaboravite na svakodnevnu njegu kože i na SPF.