Upoznajte Aminu, jednu od najboljih studentica na Sveučilištu u Oklahomi

Amina trenutno završava studije 'Supply-Chain Management' i 'Menagement Information Tehnology'.


amina mostarka
Foto: Bljesak.info

Mostarka Amina Rokša diplomirala je na vrlo cijenjenoj Visokoj poslovnoj školi Michael F. Price na Sveučilištu u Oklahomi i pritom je jedna od dva dobitnika nagrade za postignuti izvanredni uspjeh na svom smjeru. Obrazovni put u inostranstvu ove mlade Mostarke započeo je tokom srednje škole. Nakon dvije godine školovanja u Gimnaziji Mostar upisuje Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) i odlazi u Kinu.

Dobila stipendije više američkih fakulteta

 – Na svoj 17. rođendan sam se zaputila u Hong Kong u sklopu United World Collegea, gdje sam i završila IB program. U tom razdoblju volontirala sam u zemljama Jugoistočne Azije, posebno u Kambodži. Mogu reći da me to razdoblje života oblikovao da budem ono što jesam sada, kaže za Bljesak.info Amina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pri završetku školovanja u Hong Kongu, kaže, dobiva nekoliko stipendija za različite fakultete u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Za studiranje na Sveučilištu Oklahoma, tvrdi, odlučuje se jer je njihova njihovoj poslovna škola jedna od najcjenjenijih u SAD-u.

Tokom studija jedan semestar provela je u Toscani u Italiji, gdje njezino sveučilište ima svoju ispostavu. Pored redovnih akademskih predmeta, kaže nam, cijeli semestar je radila u tvrtki koja se bavi proizvodnjom organske hrane. Kampus poput malog grada Amina ističe da su obrazovni sistemi u SAD-u i Bosni i Hercegovini mnogo drugačiji.

Amina Roksa diploma 3
Foto: Ustupljeno za Bljesak.info

 – Nemam izravne kontakte sa fakultetima u BiH, osim informacija koje imam od prijatelja, ali najveća razlika koju primijetim je da su semestri u SAD-u kratki i intenzivni, nakon kojih slijedi kratka pauza za skupljanje energije za sljedeći semestar. Također, profesori su potpuno posvećeni studentima, pojašnjava mlada Mostarka.

Uvjeti za studiranje su SAD-u su izvanredni, a kampus, kaže, ima sve sadržaje koji su potrebni jednom studentu.

 – Kampus je kao mali grad. Knjižnice, restorani, teretane, bazeni, sportske dvorane i kina su na usluzi studentima u bilo koje doba. Također, na studijima se puno pozornosti posvećuje praktičnom radu, pa su studenti nakon završetka fakulteta dobro pripremljeni za posao u struci, ističe Amina.

I brat Orhan najbolji u Oklahomi

Dodaje kako kolega studenata s područja Balkana ima i na američkim sveučilištima, pa Amina u šali kaže kako ”ne trebam napominjati da mi uvijek napravimo mali Balkan, ma koliko god da smo fizički udaljeni od njega”. Ova Mostarka trenutno završava studije ‘Supply-Chain Management’ i ‘Menagement Information Tehnology’. Uz studij, radi i kao IT asistent na Pravnom fakultetu svog Sveučilišta.

Šta nakon diplome?

 – Što nakon? Planiram nastaviti školovanje u svojoj struci, ali još nisam donijela finalnu odluku gdje će to tačno biti. Ovaj put, bit će nešto malo bliže Bosni i Hercegovini, kaže Amina.

Aminin obrazovni put gotovo je identičan njezinom bratu Orhanu. Orhan također nakon Gimnazije Mostar upisuje UWC, ali u rodnom Mostaru. Nakon UWC-a nastavlja se školovati na studiju strojarstva na Sveučilištu Oklahoma i 2015. godine dobiva nagradu kao jedan od pet najboljih studenata Sveučilišta te godine. Brat Orhan i roditelji, kaže Amina, potpuna su podrška i “vjetar u leđa, jer bez njih sav moj uspjeh ne bi bio moguć”.