Upoznajte Amilu, studenticu iz Bihaća koja svojim kreacijama osvaja modni svijet

U svoje kreacije unosi dozu nadrealnog i misterioznog, uključujući monokromatske palete boja.


amela
Foto: Amela Mlivić / Azra.ba

Amela Mlivić (21), studentica treće godine na Tekstilnom odsjeku Tehničkog fakulteta u Bihaću, imala je svoju prvu reviju na modnom događaju European Fashion Passport Sarajevo. Osim što je predstavila svoje kreacije, za magazin „Azra“ priznaje da joj je bila čast učestvovati i biti dio ovog projekta.

– To je bila moja prva revija i prva prilika da prezentujem svoj rad. Slobodno mogu reći da je ovo dio mog početka u svijetu mode i modnog dizajna i veoma sam sretna što je upravo bila održana u mojoj zemlji. Za mene kao studenta ova revija je bila od velikog značaja s obzirom na to da je ovakvih prilika jako malo, bilo je veoma inspirativno i motivirajuće prvi put vidjeti dešavanja iza modne piste i cijeli proces pripreme jedne revije, istakla je mlada dizajnerica na početku razgovora.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Amela je opisala svoje kreacije, a objasnila je i odakle crpi inspiraciju.

1343amela5 scaled 1
Foto: Azra.ba

– Konceptuelno, kolekcija razmatra ideju eskapizma, ljudsku potrebu za bijegom od stvarnosti u imaginarni svijet, fokusirajući se na subjektivnu iluziju pojedinca. Kolekcija uključuje misaoni proces i individualne karakteristike odraza ljudske percepcije. U ovom slučaju odjeća se posmatra kao zaštitni medij od ogromnog pritiska standarda i dekonstruktivnog načina života. Osim toga, kolekcija je inspirisana idejom Balenciage tokom 50-ih godina i njegovog eksperimentalnog pristupa modi i stvaranju jednog novog koncepta mode tog perioda, fokusirajući se na eksperimentalne forme i volumen, kaže Amela i dodaje:

– Moda za mene predstavlja lični izražaj svakog pojedinca, odnosno njegov identitet. Vizuelna komunikacija je među ljudima vrlo bitna i smatram da je moda najjači medij u tom smislu. Na taj način čovjek govori o sebi, o stvarima koje voli i načinu na koji se želi predstaviti ljudima, odnosno prezentovati sebe bez ikakvih izgovorenih riječi i ostaviti posmatraču na izbor da sam donosi svoje zaključke.