UNTZ: Skupština TK poboljšava uslove u obrazovanju

Zastupnici su usvojili izmjene Zakona o visokom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu, čime će stanje u ovim oblastima u narednom periodu biti poboljšano.


Foto: Tip.ba

U skupštinskim klupama u Tuzlanskom kantonu na dnevnom redu su se našle čak 24 tačke. Tako su, među ostalim, zastupnici usvojili izmjene Zakona o visokom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu, čime će stanje u ovim oblastima u narednom periodu biti poboljšano.

Advertisements

S ciljem jačanja instituta visokoškolskih ustanova i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, kao i povećanja otvorenosti i dostupnosti javnosti, nadležnost o osnivanju nove visokoškoske ustanove, izmjenama i dopunama zakona, od sada se s Vlade kantona prebacuje na Skupštinu.

– Kroz ovo zakonsko rješenje uvodimo red prilikom osnivanja visokoškolskih ustanova na način da se taj proces čini transparentnijim, istakao je Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK-a.

Također, visokoškolske ustanove na području Tuzlanskog kantona zahtjeve za akreditaciju obavezne su podnijeti najkasnije godinu prije izvođenja prve generacije studenata na prvom ciklusu studija. Time se stvara i zakonski osnov da se ustanovi koja nije podnijela zahtjev za akreditaciju ili reakreditaciju na vrijeme, oduzme licenca.

–  Da nam se ne bi desila situacija koju smo imali nedavno da student završi sam proces svog prvog ciklusa studija, a da institucija nije dobila potrebne dozvole, odnosno akreditaciju i onda se ti student svrstavaju u svršenike neakreditovanih ustanova, objašnjava Čaušević.

Usvojenim zakonskim aktima Skupština TK poboljšava uslove u obrazovanju

Zanimljivo je danas bilo u skupštinskim klupama u Tuzlanskom kantonu. Nakon ljetnog odmora na dnevnom redu su se našle čak 24 tačke, što i nije neuobičajeno uzmemo li u obzir činjenicu da nam ide predizborna kampanja i da je ovo posljednja sjednica Skupštine u ovom sazivu. Tako su, među ostalim, zastupnici usvojili izmjene Zakona o visokom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu, čime će stanje u ovim oblastima u narednom periodu biti poboljšano.Više na: https://bit.ly/3KuPZXs

Posted by federalna.ba on Tuesday, 30 August 2022

Advertisements

Novim odredbama trebao bi biti poboljšan razvoj naučnoistraživačkog rada. Do sada se izdvajalo 0,05 posto prihoda budžeta za ove svrhe.

– Sada smo izmijenili tu odredbu i ona glasi da je to minimalan iznos, odnosno 0,05 je minimalan iznos, što znači da Vlada može više uložiti, ovisno o raspoloživim sredstavima, naglasio je Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku TK-a (SDA).

Dio opozicije u Skupštini TK je podržao ova zakonska rješenja, budući da afirmativno doprinose rješavanju određenih problema u ovoj oblasti.

– Moglo je to doći i ranije u procedure. Nije nam drago što se moramo suočavati s ovolikim obimnim dnevnim redom. Mogle su se sjednice zakazivati i dva puta u mjesecu i da budemo operativniji, kazao je Jakub Suljkanović, zastupnik PDA u Skupštini TK-a

Izmjenama zakona stvoren je i pravni osnov da visokoškolska ustanova može snositi troškove uplate zdravstvenog osiguranja za redovne studente, a koji su zbog navršenih godina života izgubili svojstvo osiguranika, prenosi tip.ba.