UNTZ: Klinički staž za studente medicine neće biti doveden u pitanje

"Molimo studente da vrijeme do početka ljetnjeg semestra iskoriste za učenje i polaganje što većeg broja ispita."


Na osnovu zahtjeva SPUT-a i protestnog okupljanja u ponedjeljak 25.januara pred rektoratom UNTZ, održan je 27.01.2021. godine u 11h u Rektoratu UNTZ sastanak vezano za temu održavanja vježbi i kliničkog staža za studente Medicinskog fakulteta UNTZ.

Advertisements

Održana protestna šetnja studenata u Tuzli

Istom su prisustvovali prorektori UNTZ po ovlaštenju rektorice, generalni sekretar UNTZ, prodekanica za kliničku nastavu Medicinskog fakulteta, predstavnici menadžmenta UKC, ministar obrazovanja i nauke TK, ministar zdavstva TK, predstavnik Kriznog štaba zdravstva TK, direktor Doma zdravlja i studenti ispred Studentskog parlamenta UNTZ.

Na istom je dogovoreno sljedeće;

  • Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, sve strane su iskazale spremnost da praktična nastava krene u ljetnom semestru (02.03.2021), s posebnim naglaskom da klinički staž ne smije i neće biti doveden u pitanje, o čemu će se detaljno usaglasiti u narednim danima.
  • Krizni štab zdravstva TK uzima za obavezu da donese posebne uredbe što će omogućiti provedbu i realizaciju svega dogovorenog sa sastanka.
  • Molimo studente da vrijeme do početka ljetnjeg semestra iskoriste za učenje i polaganje što većeg broja ispita, pri ćemu vam želimo mnogo zdravlja i sreće, stoji u saopštenju Studentskog parlamenta UNTZ.

Poštovane kolegice i kolege studenti,Na osnovu zahtjeva SPUT-a i protestnog okupljanja u ponedjeljak 25.januara pred…

Posted by Studentski parlament Univerziteta u Tuzli on Wednesday, 27 January 2021

Cilj i predmet ovog sastanka bilo je urgentno rješavanje pitanja nesmetane realizacije praktične nastave i kliničkog staža studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u zdravstvenim ustanovama kao nastavnim bazama radi sticanja praktičnih vještina kao obavezni dio nastavnog procesa na Univerzitetu u Tuzli.

U cilju prevazilaženja ove problematike a uvažavajući primjenu propisanih epidemioloških mjera postignut je dogovor da će se nesmetano organizovati klinički staž, a da će se pitanje načina organizacije nastave u Ljetnom semestru akademske 2020./21. godine dogovoriti prije početka nastave te bliže definisati realizacija iste u koordinaciji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva TK-a.

U drugom dijelu sastanka održanog između predstavnika JZU Univerzitetskog kliničkog centra i menadžmenta Univerziteta u Tuzli, razgovoralo se o potrebi da se u što skorije vrijeme pristupi zaključivanju ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi izvođenja nastave i obavljanja naučno – istraživačkog rada, stoji u saopštenju Univerziteta u Tuzli.

‼ SAOPŠTENJE UNIVERZITETA U TUZLI ‼Na incijativu Univerziteta u Tuzli, dana 27.01.2021. godine na Univerzitetu u Tuzli…

Posted by Univerzitet u Tuzli – University of Tuzla on Wednesday, 27 January 2021