UNSA: Priznanje ministra vanjskih poslova Japana dodijeljeno prof. dr. Azri Hadžiahmetović

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini NJ. e. Ito Makoto je na ceremoniji u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Azri Hadžiahmetović, profesorici Ekonomskog fakultetu Univerziteta u Sarajevu, dodijelio Priznanje ministra vanjskih poslova Japana za 2022. godinu.


azra hadziahmetovic

Rektor Univerziteta u Sarąjevu prof. dr. Rifat Škrijelj je tom prilikom kazao da je povod današnjeg okupljanja koje ga, kao rektora Univerziteta u Sarajevu, čini izuzetno sretnim i ponosnim, odluka Ministarstva vanjskih poslova Japana da prof. dr. Azri Hadžiahmetović, profesorici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dodijeli Priznanje ministra vanjskih poslova Japana za 2022. godinu. Naveo je da se ovo Priznanje dodjeljuje pojedincima i grupama sa izvrsnim rezultatima na međunarodnom planu, kako bi se prepoznao njihov doprinos promociji prijateljstva između Japana i zemalja regije i svijeta.

– Profesorica Hadžiahmetović, poštovana članica akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, prepoznata je kao ličnost koja je dala značajan doprinos uzajamnom razumijevanju i saradnji između Japana i BiH, pri čemu se naročito ističe njeno djelovanje kao predsjedavajuće Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za Japan, ali i uloga koju ima kao istaknuta naučnica u oblasti japanske ekonomije, istakao je rektor Škrijelj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ambasador Japana u BiH NJ. e. Ito Makoto je u svom obraćanju podsjetio da je profesorica Hadžiahmetović posjetila Japan u dva navrata, 1996. i 2006. godine, kao jedna od najistaknutijih naučnica u BiH, koja se bavi istraživanjem u oblasti pitanja vezanih za Japan, i koja je posebno podučavala o poslijeratnoj obnovi sa makroekonomskog stanovišta.

– Temeljito obrazovanje i tačnost su ključni za razvoj Japana, te se profesorica trudi da to prenese i svojim studentima kao budućoj generaciji ove zemlje, naveo je ambasador Japana u BiH. Također, istaknuo je da je profesorica Hadžiahmetović radila na jačanju veza sa Japanom duže od 25 godina, kao član parlamenta koji podržava Japan, a također i kao akademski stručnjak.

– U ime svih mojih prethodnika, ambasadora Japana, kolega u ambasadi i Vlade Japana, raduje me što ovako dugo cijenimo predanost i susretljivost profesorice  Hadžiahmetović, zaključio je ambasador.

Profesorica Azra Hadžiahmetović je na početku obraćanja zamolila ambasadora Ita Makota da izraze njene duboke zahvalnosti prenese ministru vanjskih poslova Japana i cijeloj Vladi Japana, kako na ovom priznanju, tako i na prilikama koje su joj pružili da „uči i diše Japanom“.

– To mi je uvijek bilo i jeste veliki podstrek da i dalje radim na unapređenju naših prijateljskih odnosa, i ekonomskih i političkih, a posebno u oblasti obrazovanja, istakla je profesorica Hadžiahmetović te dodala: Japan vas impresionira, a posebno impresionira pažljivo i mudro odabrana kombinacija tri komponente koje su i objašnjenje japanskog uspjeha – obrazovanje, kolektivizam i patriotizam.

Kaže da se time rukovodila i rukovodi se u svom radu, kako na Univerzitetu, tako i izvan njega.

– Japan je naš veliki prijatelj, najveći donator poslijeratne obnove BiH, važan stub naših sadašnjih, a naročito budućih odnosa u svim sferama našeg života. Neka i ovo priznanje bude stimulans još veće i bliže buduće međuuniverzitetske saradnje, ključnog stuba našeg recepta za uspjeh, zaključila je Hadžiahmetović.

Priznanje ministra vanjskih poslova Japana je dodijeljeno profesorici Hadžiahmetović za dugoročni doprinos uzajamnom razumijevanju između Japana i Bosne i Hercegovine, kao predsjedavajućoj Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za Japan i kao profesorici ekonomije, odnosno najeminentnijem naučniku u oblasti japanske ekonomije, na osnovu studijskih posjeta Japanu 1996. i 2006. godine.